28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това е електропикапът Ford F-150 Lightning

Мощен, с голям пробег и на достъпна цена

Ford представи новия електрически пикап F-150 Lightning, който ще се нареди до конвенционалните и хибридните модели на най-продавания автомобил в САЩ (и най-продаван пикап в света). Машината обещава да повтори успеха на настоящия бензинов модел, като предложи всичките му силни качества, но без вредни емисии.

Ако името Lightning ви се струва познато, то е защото от "синия овал" го използваха за специална серия от пикапите F-150, с подобрени динамични характеристики и спортно излъчване. Сега, името съвсем удачно се завръща за задвижвания от батерии и електромотори нов модел.

Всички варианти на новия електропикап ще бъдат с два електромотора и 4х4 задвижване, като за първи път подобен автомобил на марката ще се предлага с независимо задно окачване (заради монтирането на задния електромотор). Нещо повече, F-150 Lightning има повече мощност и въртящ момент от всеки друг свой конвенционален събрат.

В по-базовия си вариант, екологичният пикап ще предлага максимална мощност от 426 конски сили (318 KW), а в по-мощната - 563 "кончета". И в двата случая въртящият момент ще е внушителните 1051 Нм. А при версията с по-голям пробег, ускорението от 0 до 100 км/ч ще става за по-малко от 5 секунди.

Говорейки за пробег, Ford F-150 Lightning ще се предлага с два варианта на батериите. В първия случай пробегът с едно зареждане ще е до 370 км, във втория - над 480. Самите клетки са разположени под пода на возилото, като са защитени от специална стоманена конструкция и разполагат с технология за водно охлаждане.

С поставянето ниско на акумулаторите, пикапът ще има нисък център на тежестта, който ще му позволи да се справя по-добре на оф-роуд терени. Теглото на електрическата машина е около 2300 кг, като ще може да тегли ремарка с товар до 3,6 тона, при наличието на специална опция за теглене на тежки товари.

Салонът наподобява този на стандартния F-150, но има и някои новости, предназначени специално за електрическата версия. Акцент е 15,5-инчовият дисплей на информационно-развлекателната система 4A infotainment, която дебютира при електрическия кросоувър Mustang Mach-E. Системата Pro Power Onboard ще позволява захранването на външни електроконсуматори като различни инструменти, а най-интересното е, че батерията ще може да отдава електричество и към домашната мрежа, в случай, че има авария и няма нормално електроподаване.

Последен, но не по важност, е фактът, че електрическият пикап е на доста достъпна цена. В САЩ тя започва от 39 974, което не е много повече от тази на бензиновия еквивалент. И е по-ниска от повечето компактни електромобили, продавани на нашия пазар.

Продажбите на Ford F-150 Lightning ще започнат в началото на следващата година, а предвид фактът, че машината е с нулеви емисии, нищо не би попречило да се появи и на европейските пазари.


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:06 1
+ 0
- 0
sffsdf38306
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.