25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Hyundai ix35 с горивни клетки постави рекорди на епично пътуване в Европа

Задвижваният с горивни клетки Hyundai ix35 направи епично пътуване из Европа от Берген до Болцано, като по пътя си от Северна до Южна Европа прекоси 5 държави за 5 дни, поставяйки няколко нови рекорда.

Тръгвайки от Берген, Норвегия, Hyundai Motor предприе най-дългото пътуване с автомобили с горивни клетки през Европа, като пропътува 2 500 км с ix35 Fuel Cell. Нещо повече - автомобилите използваха само съществуващата инфраструктура от станции за зареждане на горивни клетки, за да изминат пътя до Болцано в Италия. Екоавтомобилите преминаха през Дания, Германия и Австрия, преди да достигнат крайната цел Болцано, столицата на провинция Южен Тирол и мястото на първата водородна станция за зареждане в Италия.

Така моделът с горивни клетки Hyundai ix35 Fuel Cell постави нов рекорд за скорост от 170 км/ч по обществената пътна мрежа в Европа. Това се случи веднага след като колоната стигна Германия, където трафикът често е по-бърз в сравнение с други райони, ix35 Fuel Cell се движеше с лекота във високоскоростния трафик, дори на дълги разстояния.

Hyundai ix35 Fuel Cell е първият в света серийно произведен автомобил от този вид, наличен в търговската мрежа. Още повече, че по европейските пътища се движат 300 водородни екземпляра от модела в 12 държави. Това е повече от автомобилите с горивни клетки на всички други производители, взети заедно.

По време на пан-европейския маршрут колоната от автомобили с горивни клетки посети някои от водещите водородни проекти на континента. Моделът ix35 Fuel Cell на Hyundai Motor е пионер в устойчивата мобилност като част от първата в света услуга BeeZero за споделяне на автомобили с нулеви емисии, задвижвани от горивни клетки, която ще бъде стартирана от Linde в Мюнхен, Германия, това лято. По подобен начин през 2015 г. Hyundai Motor предостави пет автомобила ix35 Fuel Cell на базирания в Париж стартъп за електрически таксита STEP (Société du Taxi Electrique Parisien), за да отбележи откриването на първата водородна станция за зареждане в Града на светлините.

Около 100 автомобила Hyundai с горивни клетки – първите серийно произвеждани автомобили от този вид - са доставени в Южна Калифорния, САЩ от юни, 2014 г. досега и почти 50 водородни станции за зареждане се предвижда да бъдат пуснати в действие в щата през 2016 г.

За да осъществи пътуването до Италия, ix35 разчита изцяло на съществуващите в Европа водородни станции за зареждане, чийто брой непрекъснато расте. Само в Германия са планирани до 400 водородни станции за зареждане до 2023 г. Пробегът с един резервоар с водород е почти 600 км, сравнение в негова полза спрямо традиционно задвижваните автомобили, но за разлика от тях емисиите са само водна пара.

Моделът ix35 Fuel Cell е ключова част от визията на Hyundai Motor Group да стане водещ производител на щадящи околната среда автомобили до 2020 г. Моделът ix35 Fuel Cell е вече четвърто поколение FCEV (Електрически автомобил с горивни клетки), след Santa Fe FCEV през 2000 г., Tucson FCEV през 2004 г. и ix35 FCEV през 2012 г. А с други модели като Hyundai IONIQ, предлагащи избор на силови агрегати - хибридни, електрически и plug-in - производителят е добре позициониран да продължи водещата си роля в устойчивата мобилност.

Томас A. Шмид, главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Europe, коментира: „Hyundai Motor продължава да създава иновации в сферата на устойчивата мобилност чрез технологични пробиви като IONIQ и инициативи, които увеличават популярността. Нашата последна акция, свързана с шофиране, демонстрира реалната практичност и удобство на задвижваните с водород автомобили, за които вярваме, че са начинът да отговорим на бъдещото търсене на мобилност.“



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 1
+ 0
- 0
sffsdf13120
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.