28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Колко са метановите автомобили по света и у нас

Всички обичаме числа и статистики, нали? Ето ви една много полезна, дело на изданието NGV Global, която ни дава много интересен поглед върху природния газ и транспорта по света, както и къде е мястото на България. Данните са за леки, лекотоварни и тежкотоварни машини.

Според NGV Global, в края на 2017 година по света се движат точно 24 479 265 превозни средства, задвижвани от природен газ, които зареждат "синьо гориво" от точно 30 065 метанстанции. Което ще рече, че на една зарядна станция по света се падат средно 814 автомобила. А ако метанът в транспорта продължава да се развива с подобни темпове, скоро може да измести пропан-бутана като най-популярното алтернативно гориво в света - на пропан-бутан (LPG) към момента се движат около 26 милиона возила.

Естествено, нито автомобилите, нито зарядните станции са разпределени равномерно по планетата. И страните с най-много метанови возила не са тези, сред които газифицираните двигатели са най-често срещани сред всички типове задвижвания.

Китай е страната с най-много метанови возила, като един на всеки 5 метанови автомобила в света се движи из Поднебесната империя. Това е нормално за най-големия автомобилен пазар, на който са и най-много и електромобилите и хибридите в глобален аспект. Но държавата с най-голям процент автомобили, задвижвани с природен газ от целия автопарк е Армения, където над 56% от автопарка е на метан.

Чисто като бройки, в Китай се движат 5,35 милиона CNG возила, а на второ място в света е Иран с 4 милиона. Следват Индия с 3,045 млн, Пакистан (3 млн.), Аржентина (2,295 млн.), Бразилия (1,78 млн.) и Италия - единствената европейска държава, в "клуба на милионерите", с малко над 1 млн. ековозила и по-точно 1 001 614. Следващите по брой държави са с по-скромни, но също сериозни метанови флотилии - Колумбия (565 хил.), Тайланд (474 000) и Узбекистан (450 000).

Връщайки се отново на процента метанови коли от общия автопарк, лидерът Армения е с "едва" 244 000 метанови возила, но както споменахме, това са над половината от движещите се по пътищата на страната коли. Втори по метанов дял е Пакистан, където 1/3 от автопарка се задвижва от природен газ, след което са Боливия, Узбекистан, Иран и Бангладеш, в които метановите автомобили съставляват около 10% от автопарка.

Що се отнася до България, тя не е сред глобалните лидери, но се представя изключително добре на европейско равнище. По последни данни, в страната ни има над 69 000 превозни средства, задвижвани с метан, както и 125 зарядни станции. По брой на метанови автомобили, страната ни е на трето място в Европейския съюз, като пред нас, освен тоталния лидер Италия, е само Германия, с 95 000 возила на природен газ. По отношение на метанстанциите сме на 4-о място в ЕС, което също е задоволителен показател.

Подробните статистики може да видите тук: http://www.iangv.org/current-ngv-stats/



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30827
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.