24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

103 пилоти откриха мотокрос сезона край Поморие

Снимка: LAP.bg

За пета поредна година Grand Prix Pomorie открива републиканския шампионат по мотокрос. За разлика от миналия сезон, когато изобилстваше калта и дъжда, днес 103-мата пилоти се радваха на слънчево време и отлично подготвено от организаторите трасе. Това даде възможност на състезателите да покажат най-доброто от себе си по време на днешните свободни тренировки и квалификации.

МХ65: Млада дама с най-бърза обиколка при най-малките

13 млади мотокрос таланти се наредиха на стартовата решетка в най-малкия клас МХ65, показвайки завидна скорост и не по-лоши умения от “батковците”. Най-голямата изненада днес поднесе румънската състезателка Аида Чоиану (КТМ), която завъртя най-бърза обиколка на мотополигон “Порой” за 2:23.919 минути. Втори избор на стартовата решетка ще има фаворитът в класа Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна, КТМ), който остана на само 0.002 секунди. Трети се нареди Радостин Михайлов (МСК Черно море, КТМ) с 3.785 секунди.

Николай Малинов с най-добро време при 85 сс

След като основните фаворити в клас МХ85 Жулиян Георгиев и Алекс Димитров преминаха в по-горната категория МХ2, челната тройка тук търси своите нови окупатори. Днес на квалификацията най-добре се представи Николай Малинов (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki), който регистрира време от 2.03.455 минути и даде сериозна заявка за победа утре. След него, на повече от 6 секунди завърши Никола Тимуш от Молдова. Трети с време 2.11.949 минути се нареди Димитър Грозданов (МХ Рейсинг Симитли, КТМ), за който това е първи сезон в по-горния 85 сс клас.

МХ2: Майкъл Иванов диктува темпото днес

За поредна година най-силно конкурентен се оказва клас МХ2, където на стартовата решетка застана и една от надеждите на България в световния шампионат по мотокрос Майкъл Иванов (KTM). Без изненада състезателят на “Троян Моторспорт 01” регистрира най-бърза обиколка за 1:47.840, оставяйки на цели 3.502 секунди Георги Георгиев (Тексим Моторспорт, Suzuki) и Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) - с 3.855 секунди пасив. Челната петица допълниха Кристиян Ангелов (НСА Моторспорт, Yamaha) и Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли, Yamaha). Много добре се представиха “новобранците” в клас МХ2 Жулиян Георгиев (AirMax Racing, KTM) и Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, KTM). В първото си състезание в по-горния клас шампионът при 85 сс от 2015 се нареди на 9-та позиция, а Димитров зае 13-тото място в конкуренция от над 26 състезатели.

МХ1: Състезателят на домакините Шевки Шевкиев трети в квалификацията

В отсъствието на досегашните фаворити в клас МХ1 Николай Йовчев и Тодор Тотев, които засега преустановиха участието си в мотокрос шампионата, най-бърз на квалификациите днес беше румънецът Адриан Радута - 1:52.662 минути. На второ място се класира соченият за фаворит Денислав Ангелов (МСК Бяла Рейсинг, ) с време 1:55.278 минути.

“Мисля, че съм във форма и съм готов за новия сезон. Подготовката ми не беше много дълга, само два месеца. Последно ходихме до Гърция, но беше лошо времето. Там стартирах добре, движех се 4-ти, след това 5-ти, но в последните две обиколки не исках да рискувам и се върнах в бокса. Днес квалификацията в “Порой” мина добре, втори съм, въпреки, че имах и падане. Мисля, че имам шанс за победа утре и ще дам най-доброто от себе си.” - каза Денислав Ангелов за Auto.Offnews.bg.

Състезателят от Айтос Шевки Шевкиев (МС Черно море, се представи доста успешно днес, нареждайки се на третото място с време 1:56.038 минути на домашната писта, следван от Атанас Атанасов (Троян Моторспорт 01). Челната петица допълни друг претендент за титлата при най-големите мотоциклети Калоян Илиев (МСК Севлиево)

Доволен съм от днешната квалификация, като се има предвид, че все още не съм напълно излекуван от контузията. Миналата година счупих бедрена кост, правеха ми две операции и започнах да тренирам преди месец, а няма как да се подготвя за такова малко време. Целта ми утре е да завърша без контузии и да съм жив и здрав, за да мога да се подготвя за другите състезания. Това в “Порой” и следващого в Гърция ще са просто за загрявка. След това ще се постарая да направя добри стартове и да спечеля титлата. Мисля, че тази година шансът ми да постигна тази цел е много голям!” - бяха думите на Калоян Илиев.

МХ: Мартин Тодоров безапелационен в първия старт за 2016 

По традиция в съботния ден освен квалификационния манш, се провежда и първият състезателен в клас МХ. Най-бърза обиколка в квалификациите регистрира Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki). В състезателния манш обаче настоящият шампион Мартин Тодоров, който сега се състезава за AirMax Racing - Благоевград, поведе на старта и не позволи да бъде изпреварен до края на надпреварата, пресичайки без проблем първи финалната линия, плътно следван от Веселин Малинов (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki). Доста атрактивен манш направи Райчев, който се забави на старта и трябваше да наваксва от последна позиция. Състезателят на Панчо Рейсинг Тийм обаче успя да се добере до второто място, след това заради лош късмет изгаси мотора и в крайна сметка финишира трети.

Официалното откриване на GRAND PRIX POMORIE 2016 е утре /неделя / от 10:00 часа. Веднага след това са и състезателни маншове във всички класове. Награждаването на призьорите се очаква да бъде към 16.40 часа, като за пръв път в шампионата се въвежда още един приз - “Спорт Тото Най-бърза обиколка”. За състезанието в Порой тя ще се връчи на състезател от клас МХ65. 



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8610
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.