25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Baja Deutschland 2015: победителите

През изминалия уикенд, добре познатата на европейските и родните оф-роудъри огромна мина край Лайпциг, Германия, бе домакин на Baja Deutschland 2015 - най-голямото европейско баха състезание, извън кръговете на световния FIA и FIM шампионат. Надпреварата, която е под "командването" на българския оф-роуд доайен Александър Ковачев, е символично закриване на Breslau сезона, след Breslau Poland и Balkan Offroad Rallye. За съжаление, тази година български участници на старта нямаше, но пак имаше какво да се види.

Участниците бяха посрещнати от смесено време - слънчево, но след излял се дъжда, като това направи трасето разнородна смеска между прах, кал, локви и твърди отсечки. "На някои участници им се стори странно местенето на състезанието от май за октомври, но беше неизбежно заради екологичните забрани в района, които ни спираха до средата на септември. Все пак, въпреки трудната ситуация, се радвам, че толкова много състезатели дойдоха и са повече от щастливи, да застанат на старта", заяви Алекс Ковачев преди старта.

А на арката на Baja Deutschland 2015 застанаха над 200 машини, разделени в класове за мотоциклети с тегло под и над 180 кг, автомобили с двигатели под и над 2000 куб. см, камиони под и над 7,5 тона, ATV-четириколки и SSV-бъгита. Според правилника на състезанието, мотоциклети и четириколки карат заедно своите обиколки, а след половинчасова пауза стартират заедно автомобили, бъгита и камиони. Надпреварата се проведе в два дни, като участниците навъртяха над 400 състезателни километра, разделени на няколко гигантски обиколки всеки ден.

Най-бърз при най-леките бе Матиас Курз с КТМ, а изцяло немския подиум допълниха сънародниците му Михаел - Марк Кьоне (КТМ) и Каспар Валдер с Beta. При мотоциклетите над 180 кг, също така немската тройка поведе Гер Дрпф с BMW HP2, следван от Михаел Краис с КТМ690 и Щефан Ензл с Honda Africa Twin.

В класа на ATV-четириколките, датчанинът Николас Харкяер с Polaris взе и титлата от Baja Deutschland, след тази в Breslau Poland. Освен това, датският пилот бе и най-бърз в смесеното класиране с мотоциклетите. Очакваме го догодина и в България, да видим може ли да направи "голям Бреслау шлем". Погласник му стана бронзовият медалист от Полша и навигатор на Франк Стенски в България Александер Таш, а подиумът попълни Йенс Мецнер.

В класа на SSV-бъгитата триумфира Юрген Шуман с Polaris, следван от Ханс Юрген Раусх и Мартин Кохендорф. При "малотражните" автомобили, победата в Baja Deutschland 2015 грабна Щефан Хенкен със Suzuki Samurai, а подиума допълниха два броя Лада Нива, управлявани съответно от Мариан Менцел и Щефан Елтен.

В класа на големите автомобили, напук на досегашните, челната тройка бе изцяло окупирана от холандци. Своята втора поредна победа взе Роналд Шулдерман с Toyota, познат ни като бронзов медалист от Balkan Offroad Rallye. Негови подгласници станаха съотборникът му Елко Бекер (също познат ни от балканския маратон през септември) и Ситзе Ронер с Land Rover Defender.

При по-малките камиони, в поредната "битка на Унимозите"най-бърз в Baja Deutschland 2015 бе Даниел Гюнтер, следван от Доналд Вердонк и брат си Фолриан Гюнтер. При най-тежките, чехът Вацлав Свобода с Tatra бе недостижим, отнасяйки с над 40 минути Силвио Менц (Man Kat) и Кай Меснер (Man Kat).

снимки: Яна Станчева, Антона Анестиев, Паоло Баралди, Нийлс Хацман


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.