19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

България е балкански шампион по мотоциклетизъм на писта

Благодарение на отличното си представяне през целия сезон по мотоциклетизъм на писта, България спечели убедително шампионската титла след последния 8-и кръг от календара. Финалното издание се проведе на летищен комплекс „Долна Митрополия”, Плевен. Над 10 000 зрители изгледаха стартовете, като публиката стана свидетел на много оспорвани дисциплини, някои от които се решаваха в последните финални метри. 75 пилота от 5 държави (България, Гърция, Турция, Македония и Румъния) караха през слънчевия уикенд.

В клас 125 сс Милен Георгиев (Aprilia) въпреки, че вече си беше осигурил балканската титла, спечели състезанието, като основния му конкурент Жулиета Ленкова (Aprilia) не завърши заради повреда в мотора още в първата обиколка. Втори финишира Боян Петров (Aprilia), а трети на подиума се качи Здравко Маринов (Aprilia).

В класа с най-много пилоти - Formula 600, Красимир Михайлов (Kawasaki) триумфира с първото място на Долна Митрополия и като шампион на Балканите кара великолепно през цялото време. Втори на няколко метра преди финала стана Али Ягин от Турция, който изпревари с няколко сантиметра Павел Драганов (Kawasaki) и се качи на втората позиця на стълбичката за награждаване.

При Formula 1000 Атанас Нейчев (Aprilia), също вече си беше осигурил титлата на Балкански първенец, благодарение на точковия актив и караше по-спокойно. Нейчев остана на 4-то място, а като победител триумфира Калоян Ангелов (Honda). Втори завърши Слободан Ивчевски (Македония, Honda), а трети Михаил Атанасов (Suzuki).

Безспорно най-драматично беше в SuperSport 600cc , където Александър Георгиев (Honda) завърши първи, но победата му дойде малко преди последния финален завой, в който изпревари Пламен Петров (Yamaha). Георгиев е от Плевен и доста хора бяха дошли да го подкрепят, а той им се отблагодари с първото място на подиума и второ в крайното класиране за Балканския шампионат. Йонел Паскота (Румъния, Yamaha) финишира трети, а веднага след него завърши Бойко Божинов (Yamaha). Четиримата пилоти се движеха в група през цялото време, като на няколко пъти разместваха позиците си в подреждането.

Мартин Чой (BMW) беше над всички в SuperBike 1000cc, като поведе колоната още от старта и от обиколка на обиколка увеличаваше аванса си пред конкуренцията.  Красен Кънчев (BMW) през цялото време кара зад Чой и логично стана втори. На подиума на третата позиция се качи Димитър Митов (BMW). Освен купата за победата Чой си тръгна от състезанието и с плакета на „Спорт тото” за най-бърза обиколка – 1:31:963 минути.

В клас Скутери победата спечели Пламен Христов (Aprilia), който също от началото до края водеше пред останалите. Второ и трето място спечелиха Алекс Иванов и Иво Михайлов, също с Aprilia.

Крайно класиране за Балканския шампионат 2016-та по мотоциклетизъм на писта по класове:

SSP 125
1. Милен Георгиев (България, Aprilia – 185 точки)
2. Жулиета Ленкова (България, Aprilia – 130 точки)
3. Здравко Маринов (България, Aprilia – 117 точки)

SuperSport 600
1. Йонел Паскота (Румъния, Yamaha – 155 точки)
2. Александър Георгиев (България, Honda – 134 точки)
3. Бойко Божинов (България, Yamaha – 129 точки)

SuperBike 1000
1. Красен Кънчев (България, BMW – 140 точки)
2. Димитър Митов (България, BMW – 105 точки)
3. Мартин Чой (България, BMW – 75 точки. Участвал е на три състезания през сезона и записва три победи)

Formula 600
1. Красимир Михайлов (България, Kawasaki – 190 точки)
2. Павел Драганов (България, Kawasaki – 91 точки)
3. Тодор Меченски (България, Yamaha – 71 точки)

Formula 1000
1. Атанас Нейчев (България, Aprilia – 164 точки)
2. Михаил Атанасов (България, Suzuki – 117 точки)
3. Слободан Ивчевски (Македония, Honda – 109 точки)

Team A (SSP & SBK)
1. България
2. Румъния
3. Македония

Team В (F600 & F1000)
1. България
2. Гърция
3. Румъния



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf17094
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.