23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

България ще е домакин на кръг от Световния крос-кънтри рали шампионат

Имаме щастието да обявим една новина с огромно значение не само за оф-роуда, а за българския мотоспорт като цяло, която ще постави страната ни на световната моторспорт сцена. България успешно защити кандидатура за кръг от Световния рали-рейд шампионат на FIA! Това бе обявено днес на пресконференцията по повод старта на Balkan Offroad Rallye 2016 от президента на БФАС Владимир Илиев и вицепрезидента на автомобилната федерация Александър Ковачев.

Новото ръководство на Българската федерация по автомобилен спорт е в интензивни контакти с комисиите по рали и крос-кънтри рали (рали-рейд) на FIA. След като бе представен потенциала и традициите на страната ни в оф-роуда, както откъм родни състезатели, участващи в големи форуми, така и като организиране на мащабни международни надпревари, бе разработен проект за кандидатурата на България за кръг от Световната купа по крос-кънтри рали.

Преди седмица, на заседание на FIA в Париж, Александър Ковачев, в качеството си на вицепрезидент на БФАС, бе поканен да представи кандидатурата на България за кръг от Световния рали рейд шампионат, като проектът бе одобрен единодушно.

Така, в началото на септември 2017 година в района на Черноморието ще се проведе Balkan Baja, тридневна крос-кънтри надпревара, на която ще видим някои от най-известните имена в световния оф-роуд. Състезанието ще е под наблюдението и според правилника на FIA, а година по-късно ще е пълноправен член на елитния шампионат.

Проектът бе високо оценен от някои от най-големите отбори и състезатели като Жан-Луи Шлесер, X-Raid, Toyota Overdrive и други, които проявиха силен интерес към участие в състезанието. Така, българско състезание ще се нареди сред колосални мероприятия в спорта като „Абу Даби Дезерт Челъндж”, рали „Мароко” и „Баха Италия”.

Организирането на кръг от Световния рали-рейд шампионат е само една от стъпките, които новото ръководство на Българската федерация по автомобилен спорт предприема за развитие на автомобилния спорт у нас, а ангажиментът на председателя на институцията Владимир Илиев и целия управителен съвет е да се положат неимоверни усилия за връщането на страната ни на състезателната карта в целия й блясък.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:11 1
+ 0
- 0
sffsdf15778
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.