20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българите успешни, драма за Петерханзел в етап 5 на Silk Way Rally 2016

Петър Ценков и Иван Маринов продължават успешното си представяне в международния рали-рейд маратон Silk Way Rally и след петия етап на 11 000-километровото предизвикателство. В близо 570-километровата отсечка от Астана до Балхаш в Казахстан, българите завършиха на 31-о място, а в генералното класиране са вече 33-и (спрямо 45-о място вчера), с изоставане от водача в генералното от 2 часа.

А на върха на класирането при автомобилите в Silk Way Rally 2016 отново излезе пилотът на Peugeot Сирил Депре. Петкратният победител от рали „Дакар” (с мотоциклет) бе много бърз в дългия етап, като изпревари с 11:16 минути Язид Ал Раджи (X-Raid Mini). Трети за деня стана казахстанецът Айдън Рахимбаев (X-Raid Mini), плътно следван от Хари Хънт (X-Raid Mini) и Себастиан Льоб (Peugeot 2008 DKR). В генералното класиране на "Пътят на коприната" Депре е следван от Льоб, а трети е Ал Раджи.

На съвсем друг полюс се развиха нещата за доскорошният водач в надпреварата Стефан Петерханзел. 12-кратният победител от рали „Дакар” стартира отсечката ударно и водеше в по-голямата част от етапа, но се удари в голяма дупка по трасето с висока скорост. В резултат, болидът Peugeot 2008 DKR направи 6 премятания във въздуха и бе попилян почти изцяло. За щастие, Петерханзел и навигаторът му Жан Пол Котре се отърваха без наранявания, но машината бе едва сглобена от сервизния им екип и се добра до финала на буксир. Така, „г-н Дакар” засега се прощава с амбициите за титла в Silk Way Rally 2016, като до редакционното приключване на статията седеше на незавидното 85-о място в класирането.

Много атрактивен бе етап 5 на Silk Way Rally 2016 при камионите днес. Холандецът Мартин Ван Ден Бринк (Renault K520) не само взе етапната победа със солидна преднина, но и бе второто най-бързо возило за деня, след болида на Сирил Депре. С ненормално темпо, Ван Ден Бринк задмина 30 автомобила и 8 камиона, като успя да вземе 8 минути преднина на не по-малко дивия Едуард Николаев, пилотиращ изцяло новия Камаз с „муцуна”.

В генералното класиране, пилотът на Renault се изкачи до второ място, на 11:42 минути след Николаев. Tрети за деня бе Антон Шибалов (Камаз), но на тази позиция в генералното класиране на Silk Way Rally 2016 е съотборникът му Андрей Каргинов.

Утре, в менюто на Пътят на коприната има 848,53 километра по пътя от Балхаш до Алма Ата, като 335 от тях ще са специална отсечка. След като участниците се доберат до бившата казахстанска столица, ще се отдадат на заслужена еднодневна почивка. Очаквайте подробности!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:15 1
+ 0
- 0
sffsdf13796
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.