28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Бостанджъ с втора победа в България

Турски екипажи окупираха подиума на рали "Сливен"

Само два месеца, след като триумфира в рали "България", Мурат Бостанджъ (Ford) взе втората си победа на българска територия. Турският състезател надделя във великолепен двубой над сънародника си Агъз Авджъ (Peugeot), печелейки рали "Сливен" с аванс от едва 3.6 секунди.

В началото на последния ден битката за първото място се водеше между двата турски екипажа и този на Мартин Сурилов/Здравко Здравков. Още в първото минаване на етап "Българка" Сурилов даде по-добро време от Бостанджъ, но пък натрупа още пасив от Авджъ и се задържа на третата позиция.

Следващата отсечка - 7.8-километровата Ичера бе отменена в последния момент, след като радиовръзката беше прекъсната и организаторите решиха да не рискуват. Това означаваше, че керванът трябва да премине в несъстезателно темпо през етапа и да стигне до старта на "Раково".

За съжаление именно тази отсечка бе и последната за единствения български претендент за победата - Мартин Сурилов. Шуменецът караше на предела на възможностите на автомобила си и допусна грешка, напускайки пътя. Ударът не беше силен, но повреди неговото Mitsubishi достатъчно, за да не може да продължи.

Именно в този етап Мурат Бостанджъ нанесе сериозния си удар. Той даде време със 17.9 секунди по-добро от това на Авджъ, което даде достатъчно голям аванс на Мурат преди второто преминаване на трите етапа. По-късно самият той обясни, че в следобедната сесия е дръпнал крака от газта, за да запази колата предвид предстоящото рали "Сърбия", също кръг от Европейския рали трофей (ERT).

След отпадането на Сурилов третото място остана за местните герои Георги Василев/Стефан Добрев (Mitsubishi). Качването им на подиума може би означава също така, че те са новите национални шампиони в дисциплината. Това обаче няма да знаем преди федерацията да вземе решение дали ще се проведе рали "Средна гора". Ако отговорът е "НЕ", то Василев и Добрев вече са първенци, независимо какво се случи в последното рали "Стари столици" край Шумен.

Отпадането в събота Борис Григоров/Ангел Башкехайов даде възможност на още един екипаж да вземе преднина пред тях. В класа с един задвижващ мост тандемът Христо Атанасов/Марин Иванов взе аванс пред Григоров с деветото си място край сините камъни.

Четвъртото място в ралито остана за Игнат Исаев/Милен Илиев, който се справи повече от отлично на борда на Ситроена на Антон Титов и спечели надпреварата в клас RC3. В RC4 триумфира друг български екипаж - Георги Гераджиев-мл./Георги Гаджев.

В шампионата на Hyundai - Хюндай Рейсинг Трофи, Григор Григоров/Янаки Янакиев победиха своите съперници Дочо Цвятков/Линда Багерова и увеличиха преднината си в класирането.

С победата си Мурат Бостанджъ увеличи своя аванс в класирането на ERT и вече има 422 т., докато преследвачът му Рашид ал Кетби е с 294.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2513
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.