20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2017: Себастиан Льоб и Тоби Прайс начело след етап 2

Peugeot и КТМ могат да се поздравят за успешния втори етап на рали Дакар 2017, след като техни пилоти взеха 275-километровата отсечка от Резистенциа до Сан Мигел Де Тукуман и оглавиха класирането съответно при автомобили и мотоциклети. Това стана след брилянтото каране на 9-кратния WRC шампион Себастиан Льоб и идеалната атака на миналогодишния шампион при двуколесните Тоби Прайс. В класа на ATV-четириколките доминира аржентинеца Пабло Копети (Yamaha), докато при камионите класирането ще стане ясно по-късно, тъй като са още насред състезателното трасе.

Макар състезателите да са в добре позната за латиноамериканското издание на рали Дакар страна - Аржентина, регионът Чако не е отдавна в картата на състезанието. Така, днес за птръв път участниците се сблъскаха с бързите, но тесни отсечки, предлагащи довволно количество прахоляк, подобно на африканските савани. В допълнение, пилотите трябваше да внимават за честите появи на диви животни, както и за наводнените бродове, през които минаваше трасето. Разбира се, жегата също бе сериозен фактор за първия дълъг етап на рали Дакар 2017.

При мотоциклетите, миналогодишният победител (и единственият не-европеец печелил на две колела) Тоби Прайс бе безпощаден и взе близо 3 минути и половина преднина пред съотборника си в КТМ - мотокрос шампиона Матиас Валкнер. Топ 3 за деня допълни Пауло Гонсалвеш (Honda), а с 4-тото си място Ксавие Де Султре (Yamaha) показа, че често ще го виждаме сред лидерите.

При автомобилите, историята на Себастиан Льоб от миналата година като че ли започна да се повтаря. Пилотът на Peugeot прелетя етапа, не оставяйки никакъв шанс на преследвача си Насър Ал Атия (Toyota) и закова етапната победа с преднина от 1,23 мин. Насър явно забрави премеждията си от вчерашния етап и сега кара на максимум и без притеснения, но това не бе достатъчно да догони Себ.

Челната тройка допълни Карлос Сайнц (Peugeot), а това е и подредбата в генералното класиране, само че там разликата между французина и катареца е едва 28 секунди. Топ 5 на оверола допълват Жиниел Де Вилиерс и Нани Рома с Toyota.

Много зле се развиха нещата за вчерашният 2-ри от дебютния етап на рали Дакар 2017 - Хавиер Понс. Пилотът на Ford стартира много амбициозно, но всичките му надежди бяха попарени след като едно от колелата на колата му се откъсна и испанецът остана встрани от трасето да чака сервизния си камион.

С днешната етапна победа на Льоб, Peugeot изравни по този показател неотдавнашните доминанти от Volkswagen. Така и френският, и немският тим имат по 59 етапни победи в рали Дакар, макар и да са далеч от 12-те спечелени ралита на Mitsubishi.

В класа на ATV-четириколките, след страхотен дуел аржентинецът Пабло Копети надделя над парагвайската звезда Нелсон Аугусто Санабриа Галеано и поведе в генералното. Трети и за деня, и за общата подредба е бразилецът Марсело Медейрос. Прави впечатление ,че ветераните Йозеф Махачек и Рафал Соник натрупаха доста голямо изоставане и са далеч в класирането.

Очаквайте следващия ни репорт веднага след като камионите и UTV-бъгитата завършат днешния втори етап на рали Дакар 2017!



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:58 1
+ 0
- 0
sffsdf19837
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.