19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2018, етап 11: Виягра се издърви на "Камаз" (видео)

Като може би много пъти пиша вече, като че ли свикнахме всеки ден да има някакви обрати и неочаквани случки в рали Дакар 2018. е, етап 11 не излезе от клишето и отново ни предложи интересни ситуации, плюс станалото вече традиционно отпадане на лидери.

Този път започваме с камионите, където според мен бе най-интересната ситуация. Серхей Вязович донесе историческа етапна победа за беларуския производител МаЗ, благодарение на която за момента бетонира третото място на подиума при тежкотоварните, което ще е още едно историческо събитие за машините от бившата съветска република.

Още по-интерено бе положението пред Вязович, след като Едуард Николаев изгуби лидерството при камионите. Пилотът на Камаз имаше тежък ден и завърши едва на 7-а позиция, на 42 минути след Вязович. Какъв по-добър подарък за Федерико Виягра, да узакони теоретичните си шансове за победа. Пилотът на Iveco изпусна етапната победа само за минута и половина, което, обаче го изпрати на почти 17 минути пред конкурента Камаз.

Радостта на аржентинецът, обаче, не трая много, тъй като получи 15-минутно наказание заради това, че финишира етап 10 без ограничители на хода на окачването. Така, преднината на пилота с име на любовно хапче пред руския му съперник е едва 1 минута и 7 секунди преди днешния старт. Между другото, срещу Виягра има подадена контестация от Переханзел за неспортсменско поведение, която, ако бъде уважена, ще донесе главоболия на аржентинеца два дни преди финала.

Едуард Николаев от своя страна остана с една "водоноска" по-малко, след като съотборникът му Антон Шибалов приключи участието си в Дакар 2018. Пожар в машината в първата част на етапа, принуди Шибалов да се добере до финала по най-краткия път и липсата на взети контролни точки го изхвърли от надпреварата.

Не липсваха отново драми и при мотоциклетистите, както стана навик напоследък. Този път, лошият късмет (отново) споходи Хоан Бареда Борт. Пилотът на Honda се изгуби в началото на етапа, изгуби много време, а най-накрая, заради неотшумяващите травми се предаде и приключи с участието си в рали Дакар 2018. Финалът няма да види и Стефан Швитко - частният пилот на КТМ падна лошо в етап 10 и неотшумелите болки го принудиха да се откаже ден по-късно.

Така, за честта на японската марка остава да се Бори Кевин Бенавидес, който е на половин час след лидера в генералното Матиас Валкнер (КТМ). Бенавидес финишира втори, на минута и половина след Тоби Прайс (КТМ), а в генералното е само на няколко минути пред австралиеца и ще е подложен на силен натиск.

Що се отнася до автомобилите, там положението е статукво. Бернард Тен Бринке взе първата си етапна победа, след като изпревари армадата на Peugeot. Това, обаче ще е само морална утеха за Toyota, която в най-добрия случай (поне за момента) ще може да се поздрави с третото място на Ал Атия в генералното класиране.

Голямо шоу спретнаха пилотите на френския тим, като Депре, Сайнц и Петерхазнел завършиха на броени секунди един след друг етапа. В генералното, Матадорът може да се поздрави с час аванс пред съотборника си Петерханзел, а след оспорване, 10-минутното наказание за драмата с атевиста Кеес Коолен, бе отменено поради липса на доказателства. Насър ал Атия от своя страна вече има конкурент за подиума в лицето на съотборника си Тен Бринке. Двамата пилоти на Тойота са с разлика от 3 минути и половина в генералното, а след тях топ 5 допълва третият пилот на японската марка - Жиниел Де Вилиерс.

В класа на ATV-четириколките, Йеремиас Фериоли бе големият губещ за дня, след като натрупа пасив от почти 37 минути и остави Николаос Кавилясо като сигурен претендент за среброто. Игнасио Касале, междувременно, продължава да е доминираш лидер в класа. При SSV бъгитата, сходно е положението на лидера Рейналдо Варела, който има 44 минути аванс пред преследвачите си.

Организаторите на рали "Дакар" бяха принудени да отменят етап 12 за мотоциклети и ATV, след притеснения за сигурността на пилотите, предвид свличания на земя. Така, днес ще карат само автомобили и камиони.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 2
+ 0
- 0
sffsdf30474

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30474
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.