29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Де Рой сменя рали "Дакар" с Africa Eco Race?

Двукратния победител при камионите в рали "Дакар" с Iveco Херард Де Рой обмисля да не участва в следващото издание на рали "Дакар" в Латинска Америка. Холандецът, както и доста други камионджии, между другото, е много недоволен от трасетата в последното издание на маратона и отменените етапи.

Де Рой обмисля участие в Africa Eco Race, което следва маршрута на класическите издания на "Париж - Дакар" в Африка. "Бих искал да разделя отбора и да участваме и в Africa Race. Ще обявя официално решението ни в близко време", заяви пилотът по време на презентация на маршрута на рали "Дакар" 2018 в Холандия.

Де Рой ще се опита да убеди спонсорите, че отборът на Petronas Iveco трябва да бъде разделен и част от камионите да участват в латиноамериканския "Дакар", а останалите, начело с него, да се пуснат в африканския маратон. В моментът синът на легендата Ян Де Рой доизбистря плана си, а ще ви припомним, че подобен подход приеха и от Камаз, които всяка година пускат и по два камиона в Africa Eco Race.

Херард Де Рой не единственият, който се съмнява в бъдещото си участие в рали "Дакар" И други холандски пилоти са разочаровани от последните издания на надпреварата в Латинска Америка. "Знам, че и други колеги не искат да карат в Дакар и ще изберат други надпревари", заяви двукратният шампион. Сред участниците, които вдигнаха ръце от Латинска Америка е и първият братовчед на Де Рой и победител от последния африкански "Дакар" Ханс Стейси. Пилотът на MAN бе общо взето бесен след финала в Буенос Айрес заради отменените етапи и съкращаванията на отсечки, гарнирани с проливни дъждове. На Стейси не са допаднали и височинните етапи в Боливия, които просто са били отсечки по черни пътища. "Това е просто комерсиална игра и (организаторите) искат просто да изкарат повече и повече пари", заявява Стейси.

"Искаме пустиня"

Масово пилотите искат да карат в пустинята, вместо на голяма височина и в нестабилната метеорологична обстановка в Южна Америка. Организаторите се вслушаха в критиките и затова връщат Перу и пустинните трасета, гарнирани с дюни, в маршрута на юбилейното 40-то издание на рали "Дакар". Също така се върнаха и към концепцията от 14 етапа, вместо тазгодишните 12.

Херард Де Рой, обаче, е скептичен за новите отсечки в Перу. "Преди няколко години, Перу също бе връхлетяна от природни бедствия и се отказа от участие в "Дакар". Климатът и там не е лесен. След бедствията има много хора останали без дом. "Дакар" може да плати за построяване на къщи. Това дори не са стотици милиони, а само няколко милиона долара. Ще се учудя ако караме там". С последното си изказване холандецът очевидно визира сериозните спонсорски суми, които организаторите на "Дакар" изискват от държавите - домакини на етапите.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:50 1
+ 0
- 0
sffsdf23680
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.