23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Две победи и второ място за българите в румънската Baja 500

Можем да кажем, че участието на българските екипажи в Baja 500 бе успешно. Първият кръг на Източноеврпейския баха шампионат донесе две победи за родни състезатели, плюс едно второ място, след оспорвани битки по румънските трасета.

В класа на ATV-четириколките, още с дебюта си на румънска земя, Васил Томов (KTM) заслужено грабна победата. Търновлията надви конкуренцията на местни пилоти с Yamaha Raptor и в края на надпреварата разполагаше с аванс от над един час.

В класа на UTV/SSV бъгитата разчитахме титлата си да дублират Цанко Цанков и Зорница Тодорова (Yamaha), но бързият тандем приключи участието си след като се удари в мост и щетите по машината им бяха значителни. Така, разчитахме на другият ни силен екипаж в класа - Николай Гочев и Красимир Колев (Polaris), които не ни разочароваха и станаха шампиони в Baja 500, класирайки се и на трето място в смесената подредба с автомобилите. Валентин Гергов и Димитър Лянгов достигнаха до 4-о място в категорията на бъгитата.

Може би най-голяма бе драмата при автомобилите в Baja 500 2017, където имаше оспорвана битка за първото място и много адреналин. Цветомир Иванчев и Ивайло Николов с Hyundai Santa Fe T1 показаха изключителни професионализъм и издръжливост, като успешно финишираха 500-те километра на второ място в своя клас и второ в общото генерално класиране.

Цвети и Иво записаха първо време при джиповете още в пролога на състезанието, който се състоя в петък по неравните терени на Бузау. Малко след началото на маратонския етап, Иванчев/Николов излитат в езеро, поради неточност в пътната книга. Сериозни поражения по автомобила Hyundai Santa Fe T1 нямаше, а екипажът Николай Колев/Димитър Колев са помогнали на колегите си да изкарат по-бързо машината на трасето.

Поради инцидентът с навлизане в езерото, Иванчев и Николов загубиха 40 минути, докато изкарат състезателната машина обратно на трасето. За да навакса изгубеното време, тандемът е настъпил газта, развивайки скорост между 80 и 120 км/ч по неравните и трудни румънски терени. След това тежко изпитание, благодарение на опита на екипажа и издръжливостта на офроуд автомобила, Hyundai Off-road Racing Team заслужено прибраха в България купата за второ място.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:49 1
+ 0
- 0
sffsdf24270
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.