19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Фетел на върха в Бахрейн

Себастиян Фетел (Ferrari) спечели Гран при на Бахрейн, трети кръг от календара на Формула 1. Германецът и екипът му надвиха тактически големия съперник Люис Хамилтън (Mercedes), а наказание от 5 секунди не позволи на британеца да проведе решителна атака в последните обиколки, завършвайки на второ място. Трети остана Валтери Ботас (Mercedes), който стартира от първа позиция за първи път в кариерата си, но бе далеч от темпото на двамата най-добри в шампионата.

Ботас поведе колоната след старта, а Хамилтън изгуби втората си позиция още в първия завой, където бе изпреварен от Фетел. Германецът бе и първият от лидерите, който посети бокса за смяна на гуми, слагайки по-меката смес. Това позволи на Ботас и Хамилтън да останат на върха, но в 13-та обиколка на трасето се появи колата за сигурност след сблъсък между Ланс Строл (Williams) и Карлос Сайнц (Toro Rosso).

Това беше напът да обърка тактиката на Mercedes, като двата болида влезнаха заедно за смяна на гуми. В опит да намали, за да изчака смяната на съотборника си, Хамилтън забави твърде много в питлейна, заради което получи наказание от 5 секунди от стюардите.Най-любопитното при самата смяна бе, че Ботас сложи по-меките гуми, докато Хамилтън заложи на по-твърдата смес, което, поне на теория, трябваше да даде предимство на финландеца.

Това обаче не се случи и след излизането от бокса Хамилтън бе по-бързият пилот и след кратко преследване изпревари безпрепятствено съотборника си. Фетел посети още веднъж бокса и единственият въпрос бе дали водещият пилот на Mercedes ще издържи с един комплект гуми до финала. Това обаче се оказа невъзможно. Люис направи второ спиране, при което изтърпя и наказанието си от 5 секунди и отново с по-твърдата смес започна яростно преследване на новия лидер Фетел.

В последните обиколки Хамилтън бе очевидно по-бързият пилот, но дистанцията се оказа твърде къса и то завърши на 6.6 секунди зад Фетел.

Вторият пилот на Ferrari Кими Райконен остана четвърти, следван от Даниел Рикардо (Red Bull). Съотборникът на Рикардо - Макс Верстапен, започна силно, но още в началото на състезанието напусна надпреварата заради проблем със спирачките. Топ 10 допълниха шестият Фелипе Маса (Williams), следван от Серхио Перес (Force India), Ромен Грожан (Haas), Нико Хюлкенберг (Renault) и Естебан Окон (Force India).

Следващият старт е на 27 април в Сочи, Русия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:50 1
+ 0
- 0
sffsdf23645
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.