20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Макс Верстапен пренаписа историята

Само дни след като премина в отбора на Red Bull във Формула 1, Макс Верстапен записа името си в историята. Холандецът, който в момента е на 18 години, триумфира в петия кръг от календара в Барселона във вълнуващо състезание, което предложи драма от старта до самия финал.

При изгасването на светофарите начело на колоната бяха двата болида на Mercedes, управялвани от Нико Розберг и Люис Хамилтън. Те обаче се задържаха в състезанието двайсетина секунди. Още преди третия завой Хамилтън атакува първата позиция на Розберг. Германецът направи защитна маневра, която изхвърли съотборника му в тревната площ, а това от своя страна предизвика завъртане на машината на британеца. Изгубил контрол, Люис се вряза в задната част на автомобила на Розберг и двамата приключиха участието си твърде рано.

Това обаче даде възможност на пилотите на Red Bull Даниел Рикардо и Макс Верстапен да поведат колоната, а зад тях плътно се движеше дуото на Ferrari Себастиян Фетел и Кими Райконен. И тук тежката си дума каза тактиката.

От двата отбора решиха да разделят тактиката на водещите си пилоти от тази на вторите. Така Фетел и Рикардо влезнаха три пъти в бокса, а Верстапен и Райконен смениха гуми два пъти. Вероятно за последните двама също е бил предвиждан трети стоп, предвид огромния стинт, който се оформи при втората смяна от 32 обиколки. Както младият холандец, така и Райконен "обуха" средно меката смес гуми, които трябваше да издържат между 22 и 25 обиколки.

Така след третото си влизане Фетел и Рикардо, вече в този ред, се оказаха зад новия лидер Верстапен и втория Райконен. Верстапен осъзнаваше, че следващото му влизане в бокса означава, че ще загуби шансове за победата и той и отборът му решиха да рискуват, повличайки в авантюрата и финландския пилот на Ferrari. В последните десет обиколки Райконен се доближи сериозно до лидера, но така и не намери още малко скорост, с която да изпревари стискащия отчаяно първото място Верстапен.

Така, след 66 обиколки след изгасването на светофарната уредба, Макс Верстапен измести Себастиян Фетел от върха на класацията "Най-млад победител" в историята на Формула 1. Успехът бе исторически и за Холандия, която стана 22-та държава в света, качила пилот на върха на почетната стълбичка.

Подиумът на Red Bull можеше да е двоен, но в момента, в който Даниел Рикардо беше готов да атакува третото място на Себастиян Фетел в последната обиколка, задната лява гума на австралиеца не издържа и се пръсна на малки парченца. Рикардо успя да стигне до бокса и да завърши на четвърто място. Пети остана Валтери Ботас (Williams), следван от Карлос Сайнц (Toro Rosso), Серхио Перес (Force India), Фелипе Маса (Williams) и последният в зоната на точките Данийл Квят (Toro Rosso), който оформи великолепния ден за марката Red Bull, която вкара и четиримата си пилоти в Топ 10.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf11145
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.