19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Победа за Хамилтън в Мексико

Люис Хамилтън (Mercedes) оцеля в битката за титлата във Формула 1, след като бе най-бързият пилот в Гран При на Мексико. Преди началото на надпреварата имаше теоретична възможност съотборникът на британеца Нико Розберг да спечели първата си титла, ако германецът беше спечелил, а Люис не беше взел повече от точка в състезанието. Това обаче не се случи, защитаващият титлата си Хамилтън контролираше състезанието и запази интригата в шампионата.

Второто място бе именно за Розберг, който имаше проблеми още в първите завои с традиционно агресивния Макс Верстапен. След кратка схватка, довела до моментно напускане на лидера в шампионата на трасето, Нико все пак успя да удържи втората позиция, а действията на младия холандски пилот на Red Bull бяха само началото на поредицата от рисковани маневри, които в крайна сметка му костваха подиума.

В края на състезанието Верстапен трябваше да брани третата си позиция от Себастиян Фетел (Ferrari) и в една от напрегнатите ситуации холандецът мина напряко през зоната на сигурност. Въпреки че получи съвет от бокса да пропусне Фетел, за да не бъде наказан, пилотът на Red Bull отказа да го направи и финишира на трета позиция.

Зад него пък Фетел на свой ред трябваше да пази позицията си от налитащия Даниел Рикардо (Red Bull), като между двамата също имаше момент на напрежение и контакт, но в крайна сметка и двамата останаха на заеманите места. Развръзката за третото място на подиума всъщност се случи след финала, когато пилотите вече бяха готови да излезнат за награждаването. Тогава на Верстапен му бе съобщено, че има 5-секундно наказание заради агресивното си поведение. А това означаваше, че Макс слиза на пето място, давайки възможност на Фетел да се качи на подиума.

На шеста позиция в състезанието завърши втория пилот на Ferrari Кими Райконен, следван от Нико Хюлкенберг (Force India), двамата пилоти на Williams - Валтери Ботас и Фелипе Маса, както и представителят на домакините Серхио Перес (Force India).

Така два старта преди края Нико Розберг продължава да води в класирането на шампионата с актив от 349 точки - с 19 повече от Хамилтън. До края на най-дългия календар в историята на Формула 1 остават състезанията в Бразилия и Абу Даби.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:02 1
+ 0
- 0
sffsdf17880
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.