29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Розберг пак победи, Квят удари Фетел два пъти

Нико Розберг (Mercedes) спечели четвъртата си поредна победа през сезона и общо седма поредна от края на миналогодишната кампания, след като триумфира в четвъртия кръг от календара на Формула 1 в Сочи. Германецът стартира от първа позиция и до финала не среща реална конкуренция, доказвайки за пореден път великолепната си форма.

Втори в надпреварата завърши съотборникът на Розберг Люис Хамилтън. Световният шампион трябваше да стартира от 10 място, след като повреда в болида му не му позволи да участва в заключителната част на съботната квалификация. Хамилтън обаче напредна много бързо в състезанието, а с помощта и на тактиката стигна до второто място още в 18-та обиколка. Въпреки това скоростта на Люис не беше достатъчна, за да настигне Розберг и британецът трябваше да се задоволи с второто място.

Трети в Сочи остана Кими Райконен. Пилотът на Ferrari води кратка битка за Хамилтън, но капитулира бързо в опитите си да задържи по-бързия пилот на Mercedes зад себе си. След това цел номер 1 за финландеца бе да запази мястото си на подиума от започналия с високо темпо Валтери Ботас (Williams), но в крайна сметка Ботас не бе сериозна заплаха в края на надпреварата и остана четвърти. Петото място също остана за Williams в лицето на Фелипе Маса.

Със сигурност в бокса на McLaren тази вечер ще се лее шампанско. Шестото място на Фернандо Алонсо и десетото на Дженсън Бътън могат да се приемат като двойна победа за отбор, който започна да свиква да е в задната част на класирането. Алонсо беше затворен с една обиколка от победителя, но запази хладнокръвие и се поздрави с отлично класиране, а Бътън също удържа последното място в зоната на точките.

Кевин Магнусен (Renault) също трябва да е доволен от седмото място, имайки предвид, че стартира от 17 място. Ромен Грожан върна отбора си Haas в зоната на точките след кратко отсъствие в Шанхай с осмо място, а Серхио Перес (Force India) превъзмогна една спукана гума, за да се касира девети.

В центъра на вниманието обаче беше поредният инцидент между Себастиян Фетел (Ferrari) и Валтери Ботас (Red Bull). Преди две седмици в Шанхай Фетел обвини руснака в твърде агресивно изпреварване, довело до грешка на германеца, който тогава удари съотборника си Райконен. И ако тогава претенциите на Себ бяха меко казано спорни, то този път той има пълното право да търси обяснение от младия си съперник.

Още след старта, на влизане във втория завой, Квят не успя да спре навреме и удари отзад болида на Фетел. Той от своя страна отскочи и рикошира в намиращия се до него Red Bull на Даниел Рикардо, което му позволи да остане в треакторията си. Само няколкостотин метра по-късно, в завой номер три, Фетел беше ударен отново, отново отзад и...отново от Квят. Този път пилотът на Скудерията нямаше късмет, завъртя се и приключи състезанието си секунди след старта в бетонните заграждения.

След като се самозакара до боксовете с един от служебните скутери, Фетел отиде да говори с боса в Red Bull Кристиян Хорнер. Квят пък все пак завърши състезанието, след като изтърпя наказание от 10-секундно спиране в бокса, но едва ли 15-то място в родното Гран При е нещо, с което руснакът ще се хвали.

Все пак Квят имаше доблестта да се извини публично на Фетел след финала, като обяви, че ще говори и лично със своя колега относно инцидента.

"Аз причиних всички това. Докоснах Себастиян във втория завой, но проблемът стана за удара в третия, за което бях и наказан. Там той спря рязко и неочаквано, вероятно е имал проблем след първия контакт, но аз бях много близо и не успях да реагирам навреме. За съжаление такива неща се случват в първата обиколка, а това определено не беше най-добрата първа обиколка в кариерата ми. Приех наказанието нормално, но то не помогна нито на мен, нито на Себастиян. Ще говоря лично с него и ще му се извиня за това, което стана", обясни с ръка на сърцето Квят.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:22 1
+ 0
- 0
sffsdf10555
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.