28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Григор Григоров e шампион на V1 Challenge Bulgaria 2015

Тази неделя феновете на автомобилния спорт станаха свидетели на шестото финално състезание от автомобилния шампионат V1 Challenge Bulgaria за 2105-та година, което се проведе в София на открития паркинг на магазин ИКЕА. На последния кръг в столицата първа позиция зае Григор Григоров, купата за второ място грабна пилотът от Азербайджан Гюлхюсеин Абдулаев, а трето място зае Александър Язов. Григоров грабна и наградата на DHL за най-бърза обиколка с постигнато време от 28.899 секунди.

В състезанието в София премериха сили 6 пилоти – Григор Григоров, Кавънч Оздемир от Турция, Гюлхюсеин Абдулаев от Азербайджан, Симеон Донов, Александър Язов и Даниел Стойчев. На състезанието в София на четвърто място се класира Симеон Донов, пета позиция зае пилотът от Турция Кавънч Оздемир , а на шесто място се класира Даниел Стойчев.
Сред официалните гости на спортното събитие бе заместник-министърът на младежта и спорта – Асен Марков, както и Председателят на българската федерация по автомобилен спорт – Радослав Козлеков, които приветстваха гостите и участниците в автомобилния празник в София и поздравиха организаторите на шампионата V1 Challenge България за успешната спортна инициатива, която се провежда за втора поредна година.

По случай финалния кръг на V1 Challenge Bulgaria зрителите станаха свидетели на уникално автомобилно шоу. За адреналина на публиката се погрижиха и момчетата от All Stars, които направиха атрактивни номера с мотори, дрифт шоу от шампиона на King of Europe – Павлин Пенев и Александър Язов. Състезателните автомобили Hyundai i20 Coupe R1, разработени специално за едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, направиха специална демонстрация за мото феновете. Заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, който е бил и председател на Българската федерация по картинг спорт, постави началото и на картинг състезание, като направи почетна обиколка на трасето. Той участва и в специална дрифт демонстрация.

Състезанието в София се проведе в четири манша на принципа на директните елиминации. Предварителните квалификации определиха подредбата на пилотите на стартовата решетка според най-добрите времена.

В първия манш стартираха Кавънч Оздемир, Гюлхюсеин Абдуалев и Даниел Стойчев, но Стойчев се блъсна в преградите на трасето, което го изведе на последно място в групата и той отпадна от състезанието.

Във втория кръг премериха сили Симеон Донов, Кавънч Оздемир, Гюлхюсеин Абдулаев. По време на цялата надпревара Абдулаев изпревари Оздемир. Оздемир остана трети и отпадна от групата.

В третата състезателна група Александър Язов, Гюлхюсеин Абдулаев и Симеон Донов бяха конкуренти. В битката на трасето първа позиция запази Язов, Абдулаев успя да изпревари Донов и да заеме втора позиция. Това доведе до отпадането на Донов от участие във финалното състезание.

В четвъртия финален кръг от състезанието в столицата на старта се подредиха Григор Григоров, Александър Язов и Гюлхюсеин Абдулаев. Абдулаев след няколко атаки успя да изпревари Язов и между двамата пилоти се разрази битка за втората позиция. Абдулаев запази второто място до края. Григоров убедително запази първа позиция до финала ,втори остана Абдулаев, който от последна позиция на квалификацията успя да премине през състезателните групи, изпреварвайки конкурентите си и това го качи на почетното второ място на подиума. Трети се класира Александър Язов.

Организаторите ще обявят официално генералното финално класиране в шампионата на V1 Challenge България 2015 на специална церемония по награждаване на пилотите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.