29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Хамилтън докосва титлата след победа в Русия

Люис Хамилтън (Мерцедес) спечели състезанието за Голямата награда на Русия във Формула 1 и се доближи до третата си световна титла. Британецът взе пълен актив от 25 точки, докато съотборникът му и основен претендент за престола - Нико Розберг, не успя да завърши и вече изостава на цяла вечност от 73 точки при оставащи максимум 100 в четирите състезания до края. Нещо повече - Розберг беше изпреварен в генералното класиране от Себастиян Фетел (Ферари), който отново намери място на подиума.

Розберг стартира от първа позиция в Олимпийския парк в Сочи и поведе колоната, но скоро след това получи повреда и трябваше да напусне състезаниято. Това премахна и единствената пречка пред Хамилтън по пътя му към 42-та му победа, която го изравни със Себастиян Фетел и го изведе с една пред Аертон Сена във вечната ранглиста.

До края на надпреварата Хамилтън нямаше сериозна конкуренция, а именно Фетел държеше здраво второто място. Страхотен екшън обаче се разигра в битката за третата позиция. Серхио Перес (Форс Индия) опита да задържи последното място на подиума с ексцентрична тактика и твърде дълъг стинт с най-меката смес гуми. В последната обиколка обаче той бе изпреварен и от Валтери Ботас (Уилямс), и от Кими Райконен (Ферари). Секунди по-късно обаче двамата финландци се удариха, а мексканският им колега записа третия подиум в историята на отбора си.

Ботас не успя да завърши, а Райконен пресече финала шести, като малко по-късно бе наказан като инициатор на инцидента, като към времето му бяха добавени 30 секунди. Така Кими се оказа на осма позиция в крайното класиране, а това даде шанс на Данийл Квят (Ред Бул) да запише пето място в домашното си състезание, завършвайки зад четвъртия Фелипе Маса (Уилямс). След руснака останаха Фелипе Насър (Заубер), Пастор Малдонадо (Лотус).

Шокиращо, но факт - Макларън не само успя да докара и двата си болида до финала, но и Дженсън Бътън завърши на 9-то място. След края на състезанието обаче британецът се оплака, че се е чувствал като "патица на обстрел", след като в някои участъци болидът му с двигател Honda е имал дефицит на скорост до 45 км/ч спрямо останалите машини. Топ 10 в Сочи затвори Макс Верстапен (Торо Росо).

Така преди следващия старт в САЩ на 25 октомври Люис Хамилтън е с актив от 302 точки, Фетел е с 236 - със 7 повече от Розберг.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.