18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Кръщават писта на Тодор Славов

Новопостроената картинг писта в град Твърдица ще носи името на рали пилота Тодор Славов. Съоръжението бе открито с тържествена церемония днес.

Пистата е изградена изцяло със средства по „Програма за развитие на селските райони 2007-2013“ и е с приблизителна стойност от 2 000 000 лева. Подготовката на спорното съоръжение отнема близо дванадесет месеца, като първата копка е направена през месец октомври 2014 година. Трасето е с дължина от 700 метра и предлага седем конфигурации за каране. В близост до него е изградена и административна сграда, която разполага с всички необходими удобства за провеждане на състезания, семинари и други събития от сферата на моторните спортове. В нея ще бъде организиран специален кът, където ще бъдат изложени някои от най-ценните купи и предмети от кариерата и живота на Тодор Славов.

На празничната сесия на общинския съвет в Твърдица, която се проведе на 14 октомври и бе посветена на празника на града Петковден, бе взето единодушното решение новото спортно съоръжение да носи името на легендарния български пилот Тодор Славов, който загина в тежка катастрофа на рали „Твърдица-Елена“ през юни месец. С това свое решение общинските съветници се надяват, че хилядите деца, които ще направят своите първи стъпки в моторните спортове на тази писта, ще възприемат добродетелите, които притежаваше Тодор Славов, и ще поемат по неговите стъпки към върховете на автомобилните спортове.

На събитието присъстваха Слави Славов и Татяна Славова - родителите на Тодор Славов, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, кметът на Община Твърдица - Атанас Атанасов, зам. областен управител на Сливен Веска Вълчева, депутата от ГЕРБ Галя Захариева, Георги Гвоздейков - проджект мениджър на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, Петър Гьошев – треньор на пилотите от Hyundai Racing Trophy, 16-годишният картингист Симеон Симеонов и автомобилният състезател Христо Геров.

„Благодаря на цялата общественост на Твърдица, че направиха това голямо уважение на моя син Тодор. Съоражението е прекрасно, надявам се тук да се обучават много млади таланти, които да завладеят високи подиуми не само в Твърдица, но и на световен шампионат.“, каза бащата на Тодор Славов – Слави Славов.

„Днес сме се събрали тук, за да сложим финала на изпълнението на един голям проект и се надявам, че с това слагаме началото на един друг проект по подръжката и експлоатацията на това хубаво и модерно съоражение. В Твърдица имаме своите традиции в провеждането на спортни мероприятие и състезание. Домакини сме на рали „Твърдица-Елена“ и се надявам, че сега, давайки началото на един съвместен проект с Hyundai Racing Trophy по подготовката и обучението на млади пилоти, след 10 години Твърдица може да си има своя шампион. Знаете, че тази година на рали „Твърдица-Елена“ се случи нещастен инцидент, затова на свое заседание общинския съвет прие решение пистата да бъде кръстена в памет на автомобилния пилот Тодор Славов. От името на ръководството на общината благодаря на неговите родители, че дадоха съгласието си, благодаря им, че са тук и се надявам, че в бъдеще, хората от града и съседните общини ще посещават мероприятия, които ще се провеждат на тази писта.“, сподели кметът на град Твърдица – Атанас Атанасов. 


Новооткритата писта „Тодор Славов“ е с дължина 710 м. и има четири конфигурации в едната посока. Дължината на старт-финалната права е 150 м., а ширината – 10 м. Виражът е широк 7 метра. Съоражението разполага с трибуна със 150 седящи места и триетажна сграда с офиси, модерни сервизни помещения, зали за семинари и др.

Писта „Тодор Славов“ в Твърдица е подходяща локация за старт на следващите етапи в развитието на проекта Hyundai Racing Trophy. Едномарковият шампионат има за цел да развива млади пилоти и да ги обучава с помощта на професионален треньор. Екипът на шампионата ще използва пистата за подготовка на състезателните коли Hyundai i20 Coupe R1. Там те ще бъдат подготвяни преди старта на всеки следващ сезон и ще бъдат сервизирани преди състезанията от шампионата. Пилотите, състезаващи се в Hyundai Racing Trophy ще имат възможността да тестват и да създават персонални настройки на състезателните си автомобили преди всяка надпревара. 

„Това е много важен момент, както за града, така и за страната. Подобно съоражение не е строено в България през последните 40 години и тук искам да благодаря на министър Танева. Като човек, който се е занимавал дълго време с автомобилен спорт, през годините не можах да видя отделена инвестиция за такова спортно съоражение. Преди 12 години, когато дадохме старт на първото рали „Твърдица“ започна да се гради спортния имидж на целия град като автомобилна дестинация. Именно липсата на такива съоражение са забавили движението на спорта като развитие и като методика в целия автомобилен спорт. Надявам се днес да дадем старта на една нова епоха в автомобилния спорт в България и тук да започнат да се обучават много млади пилоти. В началото на годината започнахме успешния проект Hyundai Racing Trophy, който основно ще се занимава с млади състезатели, които постепенно да навлязат в дебрите на автомобилния спорт. Носейки името на Тодор Славов, ние поемаме много голям ангажимент. Защото Тодор наистина беше звезда и легенда и остава завинаги такъв. Оттук нататък това съоражение ще бъде много сериозен момент в сърцата на всички и на всеки един състезател, който направи първите си крачки на тази писта. Надявам се всички да носят в сърцата си неговата смелост, неговия финес към автомобилния спорт, защото той наистина искаше да достигне най-високи върхове.“, сподели проджект мениджъра на Hyundai Racing Trophy Георги Гвоздейков.

Амбицията на Община Твърдица е новооткритата писта да се използва като център за иновации, в който да се провеждат различни активности, целящи развитието на българския автомобилен спорт до световен стандарт. На мястото ще се организират семинари, представящи новостите в спорта в световен аспект. За целта ще се отправят покани към утвърдени лектори и професионалисти в областа от Европа. На мястото ще се организират различни изложения за иновациите в моторните спортове, на които световни и местни фирми да представят своите разработки, подобрения и идеи.

Високото ниво, на което е изградена писта „Тодор Славов“ предоставя възможност за професионални обучения на активни състезатели. Те ще получават пълна подготовка за преминаване от една дисциплина в друга, съобразени с възрастта и развиването на пилотите, както и подобрение на техните умения и добиване на нови знания. В деня на откриването, пилотът Христо Геров подари на пистата своя картинг, с който е станал европейски шампион през 1999 г. и ще може да се използва от посетителите на пистата.

На откриването на пистата двама от пилотите на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy Симеон Симеонов и Христо Геров демонстрираха своите умения със състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1, който е специално разработен за целите на шампионата. Малките коли Volkicars, състезаващи се в надпреварата V1 Challenge Bulgaria също минаха по новата писта. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.