19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мотокрос: трима българи са балкански шампиони след Троян

Снимка: LAP.bg

Над 7000 зрители станаха свидетели на оспорваните битки в последния 7-ми кръг от Балканския шампинонат по мотокрос, който завърши днес в Троян, съобщи Българската федерация по мотоциклетизъм. Благодарение на успешното представяне на родните пилоти, страната ни отново спечели титлата на Източна Европа. След драматичните неделни маншове България може да се похвали с 3-ма балкански шампиони, а именно: Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ) в МХ65, Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Yamaha) в МХ2 и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki) в клас МХ.

В клас МХ65 победата в двата манша безапелационно спечели Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ, 50 точки), а след него и в двете пробягвания финишира Мариус Канакис (Гърция, КТМ, 44 точки). Трети на подиума за награждаване се качи младата дама Айда Кояну (Румъния, КТМ, 38 точки).

С първа балканска титла обаче се поздрави младият талант на България Виктор Бориславов, който стана и поредният носител на приза на „Спорт тото” за най-бърза обиколка в квалификацията в МХ 65 с време от 2:02:329 минути. Въпреки трудния сезон, Виктор успя да събере общо 156 точки и вдигна купата на шампионите след финала на Гран при на Троян.

Силните емоции в надпреварата на MX85 от Самоков се прехвърлиха и в Троян. Победата в първия манш грабна Антониос Сагмалис от Гърция (Kawasaki), но с победа във второто неделно състезание във финалния кръг на Балканското по мотокрос триумфира Николай Малинов (България, Кавазаки, 47 точки). Двамата на няколко пъти правеха рискови изпреварвания, но в рамките на феърплея и тяхното съперничество беше оценено от публиката с аплодисменти след пресичане на финала. Трети при 85 кубиковите машини и в двата манша завърши Димитър Грозданов (България, КТМ, 40 точки).

Местният любимец Майкъл Иванов (КТМ) направи фантастичен уикенд и спечели както квалификацията, така и двата състезателни манша. В първия Майкъл поведе от самия старт и увеличавайки непрекъснато аванса си, завърши с над 40 секунди пред Иван Петров (Husqvarna). Във втория манш Петров взе старта, но след това беше изпреварен от състезателя на домакините, който отново „затвори” конкуренцията със сериозен аванс от близо 1 минута. Трети в двете състезания се класира Хакан Халми (България, КТМ, 40 точки), който допълни подиума.

С актив от 190 точки и солидна преднина обаче балкански шампион стана пилотът на Панчо Рейсинг Тийм Тони Цветков, следван от Халми (МСК Севлиево, 175 точки) и Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли, 144 т.).

В МХ1 битката за подиума беше много сериозна и в двата манша. През цялото време за първото място спореха Християн Илиовски (Македония, Yamaha, 47 точки), Георге Кабал (Румъния, КТМ, 43 точки) и Адриан Радута (Румъния, Yamaha, 42 точки). В първия манш Илиовски поведе на старта, плътно следван от Георге Кабал. Румънецът обаче падна, заради което загуби близо 2 минути и завърши четвърти. Така Радута и Харалампус от Кипър оформиха челната тройка.

Във втория манш Кабал даде всичко от себе си за успеха и карайки на моменти доста рисково спечели победата. След него останаха Илиовски, спечелилият Балканската титла предсрочно Радута и Харалампус. От родните пилоти в МХ1 с най-предно класиране е Васил Георгиев (32 точки, Suzuki), който завърши шести.

В отсъствието на контузения Мартин Тодоров в МХ победител във финалния кръг на Балканския шампионат по мотокрос с 45 точки стана Веселин Малинов (България, Kawasaki). Състезателят на Панчо Рейсинг Тийм зае третата в първия манш, но успя да спечели втория, а с това и победата. След него в крайното подреждане са Владимир Попов (България, Kawasaki, 44 точки) и Юлиян Райчев (България, Kawasaki, 43 точки). Попов се качи за първи път на подиума, а Райчев триумфира в първия манш, но падна малко след старта на втория и финишира 4-ти. Все пак Юлиян събра 181 точки за сезона и грабна балканската титла в клас МХ, като негови подгласници станаха Малинов със 161 точки и Тони Цветков – старши със 141 точки.

Мотокрос емоциите продължават следващия уикенд (15-16 октомври), когато мотополигонът в Айтос ще закрие Републиканския шампионат.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf17271
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.