29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Нов Mini John Cooper Works Rally от X-Raid за "Дакар"

След като години наред разчиташе на прототипа Mini All4 Racing, с който X-Raid постигна 4 поредни победи в рали "Дакар", сега тимът от Требур отваря нова страница в 14-госишната си история с представянето на изцяло новия Mini John Cooper Works Rally.

В сравнение с предшественика си, новият пустинен болид е подобрен в редица отношения, като например намаляване центъра на тежестта, промяна на рамата, подобрена издръжливост и повишени динамични характеристики. Външният вид на Mini John Cooper Works Rally е с нов дизайн, вдъхновен от чисто новото поколение Mini Countryman и определено изглежда по-агресивно от стария модел, макар силуетът на жабче да се запазва донякъде.

Много по-важни, обаче, са редицата подобрения под композитните панели на купето. Тръбната стоманена рама е нов дизайн, позволяващ да се сложи трето резервно колело в долната част на колата. С промяната, инженерите също така са успели да си осигурят пространство в задната част, за да поставят охладителната система по-ниско. И двете промени са помогнали да се намали центърът на тежестта, за по-голяма стабилност и по-добро управление.

Новият Mini John Cooper Works Rally е и голяма стъпка напред по отношение на аеродинамиката. За да се постигнат подобрени параметри, специалистите на X-Raid са тествали болида в аеродинамичния тунел на BMW Group. Това, в комбинация с новото програмиране на двигателя, би позволило на дакарското Мини да е още по-бързо в тежките терени на рали-рейд надпреварите.

"Новото MINI John Cooper Works Rally е просто страхотно", вдъхновено заявява шефът на X-Raid Свен Кванд. "Машината е базирана на дизайн в аеродинамичен тунел, а по-добрата аеродинамика, в комбинация с други повишени параметри ще ни позволи да сме доста по-конкурентни. Едно от предимствата на тестовете в тунела е по-високата максимална скорост, комбинирана с по-добро ускорение над 140 км/ч. Що се отнася до центъра на тежестта, успяхме да сложим едни 50 килограма в центъра на колата с 50 см по-ниско, което значително подобрява управлението и поведението на колата на вскякъв вид терен, както и гъвкавостта при трасета с многобройни завои", добавя босът на тима от Требур.

Междувременно, X-Raid обяви и пилотите си за предстоящия "Дакар", както и частниците, които ще карат немските машини, без да се уточнява кои ще са с новия болид. Така, Кванд ще разчита на WRC ветерана Мико Хирвонен, новия талант Язид Ал Раджи, американската баха звезда Брайс Мензийс и аржентинския топ пилот Орландо Теранова. Освен тях, с болиди Mini в пустинния маратон ще участват чилиецът Борис Гарафулич и германецът Щефан Шот. Бившият мотоциклетен пилот Якуб Пржигонски, както и доскорошният състезател с ATV Мохамед Абу Иса допълват армадата от общо 8 машини, които ще се борят с терените на Парагвай, Аржентина и Боливия през януари.

Другата голяма новина, свързана с тима на X-Raid, е че за първи път болид на тима ще вземе участие в Africa Eco Race 2017. В надпреварата, следваща класическия маршрут на "Дакар" от оригиналните му издания в Африка, ще стартира добре познатия пилот от Русия Владимир Василиев. Василиев, обаче, май ще е със старата версия Mini All4 Racing.

Ето и техническите характеристики на изцяло новия Mini John Cooper Works Rally:

Двигател: BMW Group TwinPower Turbo 6-цилиндров дизел 2993 куб. см
Макс. мощност: 340 к.с. при 3250 об/мин
Макс. въртящ момент (приблиз.): 800 Нм при 1850 об/мин
Въздушен рестриктор: 38 мм диаметър
Макс. скорост (приблиз.): 184 км/ч
Трансмисия: 6-степенна секвенциална скоростна кутия, 4х4 задвижване
Спирачки: дискови 320 х 32 мм с водно и въздушно охлаждане
Дължина, ширина, височина (мм): 4350 / 1999 / 2000
Колесна база, следа (мм): 2900 / 1736
Тегло: 1952,5 кг
Обем на резервоара: 385 л
Шаси и купе: стоманена тръбна рама с композитни панели
Гуми: BF Goodrich 245/80R 16



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:00 1
+ 0
- 0
sffsdf18444
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.