29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Нов благоевградски клуб атакува мотокрос титлите през 2016

По-малко от седмица до старта на републиканския шампионат по мотокрос, всички машини вече загряват в питлейна за първия кръг, който ще се проведе този уикенд в Порой, Поморие.

В началото на сезон 2016 се появи чисто нов клуб – AirMax Racing - Благоевград, който ще се опита да атакува титлите в републиканския и балканския шампионат с едни от най-добрите състезатели във всички класове.

Започнахме дейността си миналата година като част от „МХ Рейсинг – Симитли”, но впоследствие решихме да се отделим, тъй като Благоевград дълги години нямаше клуб по мотокрос, а ние искаме да популяризираме спорта в града. По-нататък имаме желание да кандидатстваме по някои европейски проекти, а те биха отворили доста врати на нашите състезатели било за по-сериозна подготовка или участие в състезания извън пределите на страната. Работим усилено и върху рекламната дейност, както и подобряване на медийното отразяване на любимия ни спорт. В момента клуба провежда подготовката си най-вече на трасета край град Симитли, Бобошево и Перник, като наблягаме изключително много на развитието на детско-юношеската школа. Надяваме се със селекцията, която сме направили до момента и сериозната предсезонна подготовка, която проведохме, да покажем добри резултати в републиканския и балканския шампионат по мотокрос, което ще бъде един наистина ударен старт за нас!” – каза председателят на AirMax Racing Красимир Божурски.

През сезон 2016 в новосформирания благоевградски клуб ще влязат 8 състезатели в различните класове, сред които и двама от шампионите на 2015-та - Мартин Тодоров (клас МХ) и Жулиян Георгиев (клас МХ85). Освен тях в състава на тима ще бъдат включени:

- Виктор Нейчев (бивш «Тексим Моторспорт», клас МХ85)
- Стефан Нейчев (бивш «Тексим Моторспорт», клас МХ2) - Румен Мирчев (бивш МСК „Калабак 1969”, клас МХ2)
- Димитър Димитров (бивш МСК „Калабак 1969, клас МХ)
- Петър Петров (Перник, клас МХ)

През 2015 Мартин Тодоров изтърва подиума в балканския шампионат заради пропуснати състезания, но тази година е твърдо решен да завърши сезона с двете титли. “Получих предложение от новия отбор AirMax Racing – Благоевград и реших да приема. Мисля, че ще се сработим добре с момчетата. Помощта, която получавам до момента, ми говори, че управата има желание за работа и се надявам резултатите да не закъснеят. Все още моторът ми не е напълно готов и тренирам с този на мой приятел, но мисля, че съм достатъчно подготвен за новия сезон и целта ми е отново първо място.

Миналият сезон освен концентрацията върху собствените си изяви в шампионатите по мотокрос, бившият състезател на МСК „Калабак 1969” се занимаваше усилено и с треньорска дейност, като под неговото крило бе младият талант Румен Мирчев. През сезон 2015 надеждата на AirMax Racing се представи много добре в балканския шампионат, завършвайки на престижното трето място в крайното класиране и на 4-то в републиканския.

Що се отнася до подготовката на Румен Мирчев, тук малко закъсняхме, заради проблеми с мотора. Надявам се за Порой да е готов и всичко да мине нормално. Румен в момента е на 60% и ни трябва още около месец, но засега това е положението. Целта ни при него е влизане в топ 10 в края на сезона” – допълни Тодоров.

Въпреки редица проблеми сезон 2015 се оказа изключително успешен за Жулиян Георгиев, който безапелационно спечели републиканската и балканска титла в клас МХ85. Това беше последният сезон на състезателя от Св. Влас в този клас. Сезон 2016 ще се окаже наистина труден за него и ако до този момент негов основен опонент бе Алекс Димитров („Мото Спорт Варна”), то сега ще трябва да се справи с още близо 10 състезатели на много добро ниво. И ако миналата година казвахме, че конкуренцията в клас МХ2 е силна, то тази ще е буквално жестока!

Зимата беше трудна за мен, защото изкарах шарка, което ме върна много назад в подготовката. След като се оправих обаче, започнах да тренирам усилено, сега се чувствам по-добър от всякога и очаквам положителни резултати. Зимната ми подготовка премина най-вече тук на трасето в Порой, което е и едно от най-тежките в календара на шампионата. Наблегнахме повече на влизането и излизането ми от завоите, защото там все още имам слабости. Мисля, че тази година ще е доста по-трудна от предходната, но се чувствам напълно готов за победа!” – каза Жулиян Георгиев преди старта.

Сега за пилотите на AirMax Racing предстоят последни дни тренировка и доизпипване на детайлите в настройката на мотоциклетите за новия сезон. А той обещава да бъде наистина интересен, тъй като доста състезатели преминават в по-горен клас, което без съмнение ще засили конкуренцията, особено в МХ2.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8387
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.