16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Павел Лефтеров с трета поредна победа в GT4

Това е дебютен сезон за 17-годишния българин

Павел Лефтеров постигна феноменален успех с трета победа в дебютния си сезон в европейските автомобилни серии GT4 на пистата „Нюрбургринг", Германия. 17-годишният Лефтеров с Lotus Evora GT4 и отбора на Булавто Рейсинг атакува и превзе лидерската позиция на финала, тръгвайки от 10-о място на старта.

Прогнозите за неблагопроятно време се сбъднаха и пистата „Нюрбургринг" посрещна отбори и зрители със студ , дъжд и вятър. Всъщност дъжд заваля и току преди квалификациите. Първата от тях дори бе обявена за “wet practice” и Павел стартира с „мокри“ гуми. Минути по-късно грейна слънце, пистата изсъхна напълно и това наложи бърза смяна на гумите, но отне ценно време от 15-те минути на първата квалификация. Лефтеров завърши с четвърто време в аматьорски клас (АМ). А на втората квалификация той бе трети в същия клас. Така всъщност двете квалификации му отредиха 10-та позиция на стартовата решетка за състезанията в неделния ден.

На старта на първото състезание най-младият пилот в историята на евросериите GT4 атакува устремно. За съжаление той бе наказан заради няколко хилядни от секундата по-ранно излизане от задължителния пит-стоп с нов престой от 1 минута. Това му коства челната позиция, която бе заел преди спирането. С отлични умения за каране на хлъзгав терен българинът навакса и все пак се качи на подиума, нареждайки се на трето място в клас АМ. Заради гъста мъгла състезанието бе прекратено 5,55 минути преди първоначално определеното време.

Но при официалното оповестяване на времената и спечелените точки стана ясно, че пилотът на първа позиция е неправилно класиран в клас АМ, а всъщност е PRO (професионалист) и така в крайното подреждане след първото състезание Павел Лефтеров e втори в клас АМ.

На второто състезание стартиралият от 10-о място българин, след първата обиколка вече бе шести. Преди задължителния пит-стоп излезе на пето място, а после с всяка обиколка скъсяваше дистанцията с водача Карстен Струве с Porsche Cayman 981 GT4. Лефтеров наложи невероятно темпо, като не само успя да догони основния си съперник, който имаше цели 18 секунди аванс, но финишира и с 2 секунди преднина. И всичко това при дъжд и изключително хлъзгав терен. Така Павел напълно оправда прозвището си "Крал на мокрото трасе".

Това е трета категорична победа на Лефтеров в първия му сезон в европейските серии GT4. Преди това Павел спечели и историческите два старта на друго легендарно трасе - „SPA-FRANCORSHAMPS" в Белгия.

Последният, шести, кръг от Европейските серии GT4 ще се проведе на 3 и 4 октомври на пистата „MISANO” в Италия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:35 1
+ 0
- 0
sffsdf2102
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.