25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Петър Петров в топ 10 в Гран при на Франция по мотокрос

След двата тежки уикенда в Италия и Испания, Петър Петров (Kawasaki Racing Team) отново влезе в топ 10 на Световния шампионат по мотокрос, завършвайки на тази позиция в Гран при на Франция - 10ти кръг от първенството. Участие взе и другият български състезател Майкъл Иванов (Marchetti Racing, KTM), който обаче отново не успя да вземе точки.

Печето не направи добър старт в първия манш и трябваше да наваксва от крайните редици. Той обаче показа завидна форма и успя да премине от 17та до 9та позиция. В последните обиколки на състезанието обаче се появи проблем с ауспуха и заради високия шум, той бе наказан с 30 секунди, което го изпрати на 14та позиция. Във втория манш Петров финишира 8ми, което му отреди 10та позиция в крайното класиране и нови 20 точки към актива за световния шампионат. В момента българският пилот е на 6та позиция в генералното подреждане с 230 точки.

Въпреки, че за пореден път не успя да се добере до зоната на точките, добре се представи и другият роден представител Майкъл Иванов (Marchetti Racing, KTM). В първото неделно състезание състезателят от Троян е 24ти, а във второто - 28ми. Така в крайното класиране за кръга Майкъл е 33ти, а в шампионата - на 34то място.

Десета победа в шампионата и 57ма в кариерата без проблем извоюва Джефри Херлингс (KTM). В първия манш холандецът регистрира време 32:23.550 минути, оставяйки 5.794 минути пилота на домакините Беноа Патурел (Yamaha). Трети финишира Джереми Сеевер (Suzuki) с 20.716 секунди пасив. Във втория Херлингс отново бе безапелационен и завъртя обиколките за 35:03.580 минути, а втори на само 2.509 секунди остана Макс Ансти (Husqvarna). Трети се нареди Патурел, следван от Сеевер.

Така Патурел събра 42 точки и взе среброто във Франция, а Сеевер допълни подиума с 38 точки. В генералното класиране Херлингс продължава да води убедително с 497 точки актив, следван от Сеевер с 363 и Патурел с 332 точки.

В клас MXGP по един манш си размениха Ромейн Фебре (Yamaha) и Тим Гайзер (Словения, Honda), които бяха с равен брой точки, но заради победа във втората надпревара французинът се качи на най-високото стъпало на стълбичката на награждаването. Топ 3 допълни руснакът Евгени Бобришев (Honda) с 38 точки. В генералното класиране обаче първи с 432 точки продължава да е Гайзер, следван от Фебре с 408 и Тони Кайроли (Италия, КТМ) - 372 точки.

Световният шампионат по мотокрос продължава на 19 юни във Великобритания, където отново на стартовата решетка ще застанат двамата наши сънародници.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:19 1
+ 0
- 0
sffsdf11975
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.