28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рали „Дакар” с нова категория Dakar Classic догодина

Организаторите на рали "Дакар", планират нова специфична категория за следващото издание на пустинното състезание през 2021. Наречена Dakar Classic, новата категория ще е предназначена за машини, които са участвали в състезанието състезанието преди 2000 година.

С тази новост, "Дакар" поема по пътя на шампионати като WRC или WEC, в които има и надпревари за класически автомобили по същите трасета и писти. Популярни примери примери за това са рали "Монте Карло" и "24 часа на Льо Ман".
Dakar Classic ще се състои паралелно с традиционното рали "Дакар", на същите дати в Саудитска Арабия догодина. Отсечките за историческите возила ще са по-различни от тези на съвременните участници, но ще позволят да се изживее отново голямото приключение.

Етапите за новата категория ще са по-къси, а по-важното е, че ще са с т.нар. "регулаторно" оценяване за победа. Според него, ще бъде зададена средна скорост за всеки етап, която екипажите ще трябва да спазят или да доближат възможно най-много, за да получат най-добър резултат за класирането. Скоростта ще бъде съобразена както с характеристиките на терена, така и с типа возила, записани за старта.

"Легендата за рали Дакар е родена през 80-те години на 20 век и искаме да продължим с наследството й. Тази година в лагерите бяхме посетени от исторически пилоти като Джеки Икс, Юбер Ориол и редица други ветерани, което ни наведе на тази идея", казва директорът на надпреварата Давид Кастера.

Ако всичко мине по план, ще видим отново по трасетата машини като Porsche 959, Peugeot 205 и 406 T16, Renault 20 Turbo 4x4 или Volkswagen Iltis. А още по-хубавото е, че в Dakar Classic ще могат да участват и състезателни камиони от миналото.

"Вече споделихме идеята си за Dakar Classic със собственици на рали-автомобили от миналото и има сериозен интерес”допълва Кастера. Ако ситуацията с коронавируса се отпусне, новата категория, както и други детайли, ще бъдат обявени през юни.

Въпреки глобалната пандемия от Ковид-19, плановете за рали Дакар 2021 са без промяна и маратонът ще се проведе през януари догодина. От ASO преговарят с още две държави освен Саудитска Арабия за домакинство на етапи, но все пак най-голям е шансът ралито отново да се проведе на територията само на кралството.

Според Давид Кастера, преговорите за нови домакини са затруднени поради това, че всяка държава има различни мерки за борба и превенция с коронавируса, което би усложнило много логистиката. А ако състезанието в крайна сметка остане само на саудитска територия, то има още много неизползвани части и трасета в страната, които да променят почти изцяло маршрута на пустинния маратон.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36869
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.