19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Румънци спечелиха оф-роуд надпреварата RFC Balkans 2016

Румънският екипаж Анди Висойо – Костин Фантана е големият победител в международната оф-роуд надпревара RFC Balkans 2016. Състезанието, което е част от глобалните серии под шапката на легендарното Rainforest Challenge – Малайзия, се проведе в околностите на град Копривщица, като участниците се справиха с неумолимо тежки трасета из Средна гора.

Победителите в клас „състезателен”, получиха и голямата награда – безплатно участие в малайзийското състезание – майка през декември, което тази година отбелязва и своята 20-та годишнина. Подгласници на шампионите от Румъния станаха българските екипажи Ивайло Павлов – Стефан Банков и Николай Асов – Стоян Францов.

За да стигнат до победата, Висойо и Фантана, както и всички други екипажи в екстремния състезателен клас, трябваше да се преборят с десетки състезателни етапи, на пръв поглед невъзможни за преодоляване. Кулминационният момент бе нощният етап, наречен „Зоната на здрача”, в който изключително тежките трасета трябваше да се преодолеят в рамките на 5 часа, при това – в непрогледен мрак.

Интересното е, че румънският екипаж получи техническа повреда в последния ден на RFC Balkans 2016, но въпреки това успя да удържи лидерството. Това е втора победа за навигатора Костин Фантана, който бе част и от екипажа, победил в дебютното издание на тежката оф-роуд надпревара миналата година.

В клас „адвенчър спорт”, който предложи малко по-леки трасета, но не по-малко оспорвана борба, победата грабнаха Мартин Кисов и Павел Радев, следвани от Владимир Шопов – Ивайло Георгиев и Любомир Ангелов – Мария Иванова.

Специалната награда за отборен дух, взе екипажът Кирил Цветанов – Николай Николов, заради една доста интересна история. Кирил бе дошъл като асистенция на друг отбор, а Николай бе част от съдийския екипа на надпреварата. Причината да не стартират като състезатели, бе липсата на финанси, но благодарение на светкавична акция сред оф-роуд обществото, бе събрана сума, която позволи на екипажа да стартира в екстремния клас.

Специална награда – професионална тръбна рама за подготовка на състезателен оф-роуд прототип, получиха най-младите участници в RFC Balkans 2016 Радостин Димитров и Георги Христов. Специални гости на българското състезание имаше от грузинската оф-роуд федерация, която тази есен също ще организира състезание от глобалните RFC серии.

RFC Balkans 2016 се проведе с подкрепата на Лукойл, Great Wall, НЕНИ Реклама, Devin, Euro4x4Parts, Vita Pectin, Red Bull, 2R България, Vromos.com, община Копривщица и списание OFF-road.BG.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:13 1
+ 0
- 0
sffsdf14398
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.