28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

С победа в Сърбия, Пламен Стайков си осигури рали купата на България

Екипажът на „Стайков Рейсинг“ Пламен Стайков с навигатор Давид Кварацхелия-Давидоне (Mitsubishi Lancer Evo 9) спечели българския рали шампионат за 2016 година. Това е втора титла за Пламен, след шапионската титла през 2014 година, а за Давидоне е първа. През 2014 г. Стайков завоюва титлата с навигатор Рафи Кадир.

С първото си място в рали „Сърбия“, новият шампион записа четвъртата си победа за сезона, след като завърши първи в рали „Сибиу“, рали „Сливен“ и рали „Твърдица“. Основния конкурент на Пламен за първото място в сръбското рали – Рашид Ал Кетби с навигатор Карина Хеперле отпадна още в първата отсечка за деня, след тежка катастрофа. Това бе и първият отменен етап през деня. Следващият етап – Голден също бе отменен и за двете си минавания. Единствения етап, който се кара в неделябе Дубоко 2 и той бе спечелен от Стайков/Давидоне.

Така кръг преди края на рали шампионата Пламен Стайков си осигури шампионската титла за 2016 година. Последното оставащо рали в календара за тази година е рали „Стари Столици“, което е след две седмици. Четвъртата победа на Стайков и Кварацхелия в пет състезания за нашия шампионат им гарантира националната рали титла, а за Стайков това е втори приз след първото място сред екипажите, каращи само за нашия шампионат през 2014 година.

На второ място в рали "Сърбия" завърши екипажът Йордан Атанасов - Ангел Башкехайов, които дебютираха в сръбското рали. Победители в класа за автомобили с един двигателен мост, с третото си място в генералното, станаха Владица Рабенович и Петер Хелен с Renault Clio R3 от Сърбия.

В неделя, както споменахме, състезанието започна с тежък инцидент на Рашид Ал Кетби и Карина Хеперле, които се удариха челно със своята Фиеста R5 при първото минаване на етапът Дъбоково. След удара и двамата се озоваха в болница, като Ал Кетби има натъртвания и спукан бял дроб а Хеперле е със счупен на две места крак.

Владимир Зечевич и Дарио Константинович (Peugeot 206 RC) катастрофираха доста тежко в 30-километровата отсечка „Голдън”, удряйки същият пън който почти успя да извади няколко български екипажа в събота. Благодарение на бързата реакция на другите екипажи, двамата бяха откарани изключително бързо до болницата.

След инцидента спортните комисари и организаторите решиха да позволят на екипажите да карат през Дъбоково 2, но поради прекаленото много публика по трасето и този етап бе отменен приключвайки надпреварата по-рано.

Георги Василев/Стефан Добрев завършиха на четвърта позиция в генералното и на трето място в RC2, като въпреки сравнителното познаване на трасетата от участието им през миналата година също имаха проблеми.

Екипажът на АСК „Булсим“ Дилян Станков/Младен Карчев (Renault Clio RS) завършиха състезанието на пета позиция в генералното, на втора при автомобилите с един двигателен мост и на първа в RC4. Челната десетка се затваря от Марко Стойчев/Йордан Батаклиев (Mitsubishi Lancer Evo IX), Рок Жерич/Кистиян Прелас (Skoda Felicia KIT CAR), носителите на приза Тодор Славов - Михаил Симеонов/Васил Георгиев (Citroen C2), Йордан Божич/Галин Гетов (Renault Clio RS) и Виторио Попов/Христо Попов (Ford Fiesta ST).



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:09 2
+ 0
- 0
sffsdf16726

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:04 1
+ 0
- 0
sffsdf16726
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.