25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Сайнц, Депре и Петерханзел с Mini на рали "Дакар" 2019

До старта на рали Дакар 2019 остават три месеца, но големите новини около пустинния маратон, който ще се проведе през януари в Перу вече са факт. И последната голяма новост е тази, че "тримата мускетари" - Стефан Петерханзел, Карлос Сайнц и Сирил Депре, отново ще се завърнат на сцената на световния рали-райд, макар програмата на Peugeot за оф-роуд да приключи тази пролет.

Шампионското трио, ще дебютира за тима на X-Raid Mini, като пилотите ще се пробват в надпреварата зад волана на заднозадвижвани болиди MINI John Cooper Works Buggy. Така, доскорошният "дрийм тим" на френския отбор ще продължи да развива концепцията за състезания с един задвижващ мост, допринасяки с опита си за развитието на германските машини.

Стефан Петерханзел, който е абсолютен рекордьор по победи в рали "Дакар" - 13, от които 6 с мотоциклет и 7 с автомобил, вече се е състезавал за тима на X-Raid. След като ерата на Mitsubishi в рали-рейда приключи през 2009 година, французинът подкара тогавашното BMW X3 CC. През 2012, зад волана на Mini All4 Racing, Петерханзел донесе първата титла за X-Raid, като година по-късно повтори успеха си. През 2014, след като стана ясно, че ще се мести в Peugeot, третата поредна победа му бе отнета след заповед от бокса от разгневения мениджър Свен Квант. Сега, явно всичко е простено и "г-н Дакар" отново ще е титуляр в отбора от Требур.

След като спечели тазгодишния "Дакар" с Peugeot, втора титла след успеха му през 2010 година с Volkswagen, Карлос Сайнц изглежда смяташе да се посвети на кариерата на сина си Карлос Сайнц - младши във Формула 1. Но явно двукратният шампион и от WRC (1990 и 1992) още не мисли за пенсиониране и няма търпение да се върне в прашните трасета на пустините.

Що се отнася до Сирил Депре, той е най-младият пилот в триото. Но това не значи, че е аматьор - французинът има цели 5 победи в рали "Дакар" с мотоциклет, спечели два пъти Silk Way Rally с автомобил на Peugeot, с какъвто записа и призови позиции в последните издания на мегамаратона в Южна Америка.

Първото изпитание пред новата звездна селекция на Mini ще бъде на старта на рали "Мароко" още тази седмица, където Сайнц и Депре ще тестват подобреното по уверение на тима бъги Mini. И докато Ел Матадор ще разчита на титулярния си навигатор Луказ Круз, то Сирил Депре ще трябва "да вземе назаем" копилта на Петерхназел Жан Пол Котре. Поради прозаичната причина, че доскорошният му навигатор в Peugeot Давид Кастера е новият директор на мароканската надпревара.

Да имаш общо 20 шампионски титли на разположение определено е привилегия за тима на Свен Квант, да не говорим, че за Mini кара и двукратния шампион - по веднъж с мотоциклет и кола Нани Рома (но с 4х4 болид). Определено "тримата мускетари" са успели да дадат своя принос в доработките на 4х2 бъгитата, като от X-Raid уверяват, че подобрение има във всяко едно отношение - от електрониката, през окачването, до намаляване на теглото и увеличаване на динамиката на състезателните MINI John Cooper Works Buggy.

И определено, от Red Bull знаят как да презентират новостите си:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:18 1
+ 0
- 0
sffsdf33250
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.