19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Съотборник отне титлата на Монтоя под носа

Страхотна драма се разигра в последния кръг на сериите Индикар в САЩ. Лидерът до последния старт в Сонома Хуан Пабло Монтоя дори нямаше нужда от победа, за да запази аванса си пред преследвачите Греъм Рахал и Скот Диксън, но в крайна сметка загуби битката за титлата от Диксън, който пък вдигна трофея за четвърти път. Основната причина - удар, причинен от съотборника на Монтоя в отбора на Пенски Уил Пауър, който коства всичко на колумбиеца.

В началото на деня всичко се движеше по план за лидера в класирането. Пауър поведе колоната, а Монтоя се движеше на няколко места зад него, което преизпълняваше плана на Пенски. По-късно през състезанието Пауър обаче, движейки се непосредствено пред Монтоя, напусна трасето, а при опита му да се върне в идеалната линия предизвика удар с Монтоя. Двамата трябваше да влезнат в бокса за поправки, което вдигна напрежение до точката на кипене.

Междувременно третият в генералното класиране Скот Диксън поведе колоната, което означаваше, че Монтоя трябва да завърши поне 5-ти, за да стане шампион. Колумбиецът бързо си проби път напред, а проблемите на основния му конкурент за трофея Греъм Раал елиминираха поне едната заплаха. За съжаление на Монтоя обаче той остана точно в подножието на върха, на шеста позиция на 1.2 секунди от петото място на Райън Брискоу.

Така Монтоя и Диксън се изравниха по точки заради правилото за удвояване на точките в последното състезание и шампионът беше определен от следващия критерий - броят победи. С успеха в Сонома Диксън събра 3, срещу 2 за Монтоя. Крайно разочарован от провала в последния момент, колумбиецът отказа да обвинява съотборника си Уил Пауър за инцидента и хвърли цялата вина на "глупавото" според него правило за удвояване на точките в последния старт. "Няма значение какво се случи с Уил. Има значение, че цяла година си добър, имаш само един слаб уикенд и всичко отива по дяволите", коментира афектиран Монтоя.

Вероятно горчивината за Монтоя е още по-голяма, след като за разлика от него, саботиралия го съотборник Уил Пауър завърши сезона с трофей - този за най-добро представяне в квалификациите през годината. Греъм Рахал взе приза "Не се пречувам под напрежение" за най-много спечелени позиции през сезона, а "Новобранец на годината" стана Габи Чавес, извоювал 80 точки в първия си сезон.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2412
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.