18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Шампионът триумфира и на Спа


Люис Хамилтън (Мердедес) спечели състезанието за Голямата награда на Белгия на пистата Спа, 11 кръг от календара на Формула 1. Британецът потегли от първа позиция и трябваше да защитава лидерството в пряка битка само в първите няколко завоя, когато Серхио Перес (Форс Индия) опита да го притисне. След това обаче Хамилтън нямаше особено големи затруднения и с добра тактика взе шестата си победа за сезона, увеличавайки аванса си пред своя съотборник Нико Розберг на 28 точки в генералното класиране.

Розберг от своя страна сам направи състезанието си трудно, след като направи лош старт и се смъкна до пета позиция в първата обиколка. След това германецът успя да си върне второто място, но така и не застраши реално водачеството на Хамилтън.

Трети в Белгия завърши изненадващо Ромен Грожан (Лотус). Французинът се възползва от факта, че Себастиян Фетел, който изглеждаше сигурен на тази позиция, спука гума няколко обиколки преди края на състезанието. По-късно този инцидент стана причина за остри нападки от страна на 4-кратния световен шампион към производителя Pirelli. Италианците обаче отвърнаха, че още през 2013 година са предложили да се въведе правило за максимален брой обиколки, в които може да се използва една гума, което е щяло да предотврати подобни случаи.

Така или иначе Фетел остана на 12 място, което е първото му излизане от зоната на точките през сезона. В подножието на подиума остана Данийл Квят (Ред Бул), който заедно със съотборника си Даниел Рикардо използваха настройките за Монца и бяха много бързи на правите. За жалост на австралиецът обаче състезанието за него завърши преждевременно. Серхио Перес записа най-доброто си класиране за сезона с пето място, следван от Фелипе Маса (Уилямс). Кими Райконен достигна до седмата позиция, въпреки че стартира 16-ти, а Макс Верстапен остана осми.

Най-шокиращият ден обаче имаше деветият Валтери Ботас. При влизането в бокса механиците му сложиха три гуми с мека смес и една със средно твърда, което веднага доведе до наказание (преминаване през бокса) и смъкване на финландеца в класирането.

Маркус Ериксон и Фелипе Насър (Заубер) направиха добро състезание със съответно 10 и 11 място, използвайки за първи път през сезона двигателя на Ферари за 2015 година.

Двата аса на Макларън Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън отбелязаха прогрес и регистрираха съответно 13 и 14 позиция, стартирайки от последна редица.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2169
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.