29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Шуменски мотоклуб възражда спийдуея в България

На 6 септември ще се проведе международно състезание

На 6 септември на градския мотостадион в Шумен за първи път от 19 години насам ще се проведе международен турнир по спийдуей. В надпреварата ще участват 16 състезатели от България и Европа. С мероприятието организаторите от местния мотоклуб „Волов” се надяват да възродят дисциплината, в която страната ни жъне много успехи, но в чужбина.

Спийдуеят е интересна високоскоростна дисциплина, която се провежда на овална писта с ронлива повърхност. Във всеки манш излизат четирима състезатели, които се състезават в 4 обиколки по посока, обратна на часовниковата стрелка, като победителят във всяка серия получава по 3 точки.

Историята на спорта в България започва още в края на 30-те години и началото на 40-те, а първият републикански шампионат е проведен през далечната 1957-ма година. След близо 35 години приказката приключва през 1996-та година след закриването на т.нар. Организация за съдействие на отбраната. Тогава България за последно бе домакин на състезание по спийдуей на европейско ниво. Впоследствие всички бази, стадиони и мотоциклети се разпродават в момент, когато спийдуеят е бил във върховата точка на развитието си.

Въпреки, че в момента шампионат по спийдуей в страната ни няма, българските спортисти продължават да развиват дисциплината зад граница и с многобройните си победи за пореден път доказват, че мотоциклетизмът е един от най-успешните спортове у нас. Родните състезатели Милен Манев, Чавдар Чернев, Христо Христов и Жулиен Димитров са абсолютни фаворити в първенството на Румъния. Манев вече има в актива си 6 шампионски титли на северната ни съседка.

Макар и притиснати от липсата на средства Манев и Чернев се изявяват доста успешно на турнири в Полша, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Германия, Унгария, Украйна. Синът на известния доайен на спийдуея Николай Манев е и редовен участник на ежегодния маратон в Аржентина. Христо Христов и Жулиен Димитров, които са съответно на 19 и 20 години са млади състезатели, но вече доказани лидери при младежите. С многобройните си състезания на чуждестранните писти българските пилоти по спийдуей постоянно трупат опит и вече са на едно доста високо технично ниво въпреки липсата на подкрепа. Доказателство за това е, че няма състезание с тяхно участие, на което да не е развят българския трибагреник.

Сега, на 6 септември на градския стадион в Шумен те ще покажат класата си и пред родната публика при силната конкуренция на състезатели от Унгария, Украйна, Германия и Румъния. Официалното откриване на надпреварата е от 15:30 часа.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 3
+ 0
- 0
sffsdf2443
zapoznat 03.09 2015 в 09:13 2
+ 0
- 0
Грешна ви е информацията,състезанието ще бъде на мотостадиона в Шумен не на градския стадион както сте писали
zapoznat 03.09 2015 в 09:12 1
+ 0
- 0
Грешна ви е информацията,състезанието ще бъде на мотостадиона в Шумен не на градския стадион както сте писали
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.