29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Silk Way Rally 2016: 3 държави, 15 дни, 9000 километра

На специална презентация в Париж станаха ясни детайлите около Silk Way Rally 2016. Международният рали-рейд маратон "Пътят на коприната" се завръща на голямата сцена след двугодишно отсъствие, при това в трансконтинентален режим, с трасе от Москва до Пекин.

Шестото издание на Silk Way Rally ще стартира на 9 юли 2016 от Червения площад в Москва. След 15 състезателни дни и тежки 9000 километра трасе, от които планирани 5000 специални етапи, през Русия, Казахстан и Китай, участниците ще финишират в китайската столица на 24 юли 2016 г. Трасето ще се опита да следва древния маршрут по Пътят на коприната, а участниците ще видият нови и непознати до момента трасета. Планираният почивен ден е на 16 юли в Казахстан.

Silk Way Rally 2016 е сериозен международен проект, като има пълната подкрепа на правителствата в държавите, през които ще премине и е под личния патронаж на президентите на Русия и Китай. Надпреварата ще е отворена за автомобили и камиони, а на старта ще видим най-големите имена в рали-рейда.

Организационният екип на Silk Way Rally 2016 е истински "петзвезден кастинг". Директор на организацията ще е легендарният "цар на пустинята" Владимир Чагин - 7-кратен победител в рали "Дакар" и рекордьор по етапни победи в един - единствен клас. Негов заместник ще е Фредерик Лекиан, който е изпълнявал същата длъжност и в "Дакар". Спортен съветник и отговорник за комуникациите със състезателите ще е не кой да е, а легендарният френски скиор и победител в "Дакар" през 2006 година Люк Алфон.

За да е още по-интересно, екзотично и посещавано Silk Way Rally 2016 ще е безплатно за всеки един 100-процентов дамски екипаж, както и за тим мениджърите, които са с повече от три машини в състезанието. Очаква се над 150 журналисти от цял свят да отразят състезанието "на терен", а не по-малко от 60 ТВ станции ще излъчват дневник от надпреварата, при това - в HD формат.

За логистиката и безпроблемното протичане на състезанието ще се грижи солиден екип, на чието разположение ще е внушителна флотилия от 8 самолета, 7 хеликоптера (три от които - въздушни линейки), над 100 високопроходими машини и няколко камиона - цистерни с гориво. Само медицинският екип ще се състои от 59 квалифицирани специалисти, с няколко специализирани линейки и полева болница.

Повече подробности за маршрута и етапите на Silk Way Rally 2016 ще станат ясни през ранната пролет. А лично за нас, надпреварата ще е не по-малко интересна от рали "Дакар", с единствения минус, че няма да има мотоциклети и ATV. А, и щяхме да забравим - носят се упорити слухове за българско участие в маратона!


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.