19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Удържаме фронта след етап 5 на Silk Way Rally 2017

Петър Ценков и Пламен Николов продължават с успешното си представяне в международния оф-роуд маратон Silk Way Rally 2017. Българския екипаж завърши етапа от от Астана към Семей на 16-о място, като в генералното класиране отстъпи до 14-а позиция.

След като първите 4 отсечки на рали "Пътя на коприната" общо взето нямаха много общо с класическата рали-рейд дисциплина, а предложиха на участниците по-скоро тежко и кално трофи, сега трасето зарадва участниците с така желаните сухи и скоростни отсечки, преминаващи през наистина красиви пейзажи на Казахстан. Българският тим успя да отдъхне от преодоляването на кални препятствия, като реши да пази силите си за атака на китайска територия, където именно ще се реши битката в Silk Way Rally 2017. След като се прибра в бивака, състезателната Opel Antara RR бе подложена на щателна проверка от механиците, като машината определено е в "боеготовна" кондиция.

Петият състезателен ден на SWR 2017 иначе бе белязан от първата етапна победа на миналогодишния победител в маратона Сирил Депре, който до момента като че ли оставаше в сянаката на съотбоника си в Peugeot Себастиан Льоб. Депре бе методичен и успя да измъкне близо 6 минути и половина на преследващия го Лиу Янгуи от отбора на Baicmotor. Трети за деня се класира пилотът на Mini X-raid Брайс Мензийс.

В генералното, обаче, лидер продължава да е Себастиан Льоб. Звездата от Световния рали шампионат определено нямаше силен ден, като отварянето на етапа и сложните отсечки му костваха почти 18 минути, което го класира с 5-о време за отсечката. Въпреки това, Себ успява да удържи лидерството в генералното класиране, като авансът му пред Депре е над 50 минути.

Ветеранът от тима на Peugeot Стефан Петерханзел записа втори пореден кошмарен ден, след като заради техничеки проблеми на бъгито Peugeot 3008 DKR загуби над 50 минути в отсечката. Или казано иначе - отново нулев шанс за подиум в "Пътя на коприната".

Напрегнати ситуации имаше и при камионите, където досегашните лидери във временното класиране, сега са вече аутсайдери. А както винаги се случва в Silk Way Rally, начело излиза "Камаз".

Руските машини отбелязаха тройна етапна победа, като най-бърз за "сините" бе Дмитри Сотников, следван от Антон Шибалов и Едуард Николаев. Сотников оглави и генералното класиране, пред Шибалов, а трети във временната подредба е Мартин Коломи (Tatra).

Коломи определено имаше тежък ден, след като затъна и загуби над 50 минути. Но неговият проблем бе нищожен, в сравнение с кошмара, който изживя Херард Де Рой. Пилотът на Iveco бе адски бръз до втората междинна контрола на етапа, когато шасито на кабината му се счупи и холандецът бе принуден да се прибере в бивака. Това, естествено, го отпрати на дъното в класирането, като все още не е ясно дали Де Рой ще продължи участието си в Silk Way Rally 2017.

Етап 6 на Silk Way Rally 2017 ще отведе участниците от Семей към Урджар, близо до границата на Казахстан с Китай. В менюто за деня са заложени 387,86 състезателни километра, със сложна навигация и опасно бързи отсечки. Очаквайте подробности!

Вижте някои от най-силните моменти в етап 5 на Silk Way Rally 2017:

И подробен репортаж за етапа (на руски):



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:31 1
+ 0
- 0
sffsdf26921
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.