28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

WRC: Ожие започна годината с победа в Монте Карло

Световният шампион Себастиен Ожие (VW Polo R) започна с победа новата кампания в Световния рали шампионат. Французинът взе третата си победа в Монте Карло и оглави генералното класиране след първия кръг. Единственият сериозен конкурент на победителя бе Крис Мийк (Citroen DS3), но северноирландецът повреди автомобила си при удар в камък в събота и отпадна от надпреварата.

В последния ден на състезанието Ожие нямаше проблеми да наложи непосилно за останалите темпо и да спечели две от трите отсечки, включително и последния бонус-етап и да спечели със сериозен аванс от 1:54.5 пред съотборника си Андреас Микелсен. Трети остана Тиери Нювил (Hyundai i20). Белгиецът намали изоставането си от Микелсен в събота, но в неделя имаше една единствена цел - да запази мястото на подиума. Това не бе лесна задача, след като Нювил получи повреда в скоростната кутия и трябваше да бъде извънредно предпазлив до самия финал.

Мадс Йостберг ознаменува завръщането си в M-Sport на Малкълм Уилсън с отлично четвърто място, а пети остана младата надежда на Citroen Стефан Лефебр. Основната група в клас WRC затвориха Дани Сордо (Hyundai i20) и От Танак (Ford Fiesta). Осмата позиция в генералното класиране остана за най-бързия във WRC 2 Елфин Еванс (Ford Fiesta R5), който се справи с конкуренцията на двете Шкоди на Есапека Лапи и Армин Кремер.

Освен отпадането на Мийк, другото значимо напускане бе това на Яри-Мати Латвала (VW Polo R). Финландецът получи и наказание заради рискованото си минаване през поляна със зрители, след като напусна трасето. Латвала повози един от фотографите на капака на своята машина в продължение на няколко метра, но за щастие потърпевшият не получи сериозни травми. Заради инцидента обаче Латвала и навигаторът му бяха глобени с 5000 евро и последно предупреждение за изключване от един старт в шампионата при ново провинение по същата точка от правилника.

Вероятно зрителите видяха първият и последен старт на Роберт Кубица (Ford) за този сезон, а може би и за дълго време напред. Полякът бе един от многото отпаднали, а още преди началот на ралито той обяви, че бюджетът му стига за едно единствено състезание за тази година. Така ако Кубица не намери спешно спонсори, неговата кампания за 2016 ще бъде прекратена.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:29 1
+ 0
- 0
sffsdf6421
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.