24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

WSBK: Фаворитите на Kawasaki си поделиха победите на “Лагуна сека”

Преди своята дълга ваканция Световният Superbike Шампионат предложи поредната солидна доза високи скорости и зрелищен екшън, които безспорно ще ни държат в следващите десет седмици. Двата дни от 9тия кръг на първенството, който се проведе този уикенд на легендарната писта „Лагуна Сека” в САЩ, включиха всичко, което един фен на мотоциклетизма може да желае – от здравите битки до непредсказуемите падания и неочакваните победители, та дори и рестарт на надпревара с червен флаг. В крайна сметка обаче най-щастливи от Америка ще се завърнат състезателите на Kawasaki Racing Team, Джонатан Рей и Том Сайкс, всеки от които се поздрави с победа в отделните състезания. Доста по-тегав уикенд имаха пилотите на Ducati, които определено имаха проблем в събота, но след няколко променипо моторите, рестартираха успешно и записаха дори подиум в неделя. Какво точно се случи в двете състезания?

Първото състезание се оказа най-успешно за пилотa на Kawasaki Racing Team Джонатан Рей, който записа първа победа в кариерата си на легендарната „Лагуна Сека”. Сайкс започна прекрасно надпреварата, повеждайки от пол-позишън, плътно следван от Чаз Дейвис (Aruba.it Ducati). Дейвис, който бе безапелационен на свободните тренировки, се изстреля от втора редица и без проблем изпревари на старта съотборника на Сайкс Джонатан Рей. След тях вторият пилот на Aruba.it – Давиде Джулиано бе пред местната звезда Ники Хейдън (Honda World Superbike Team). На 6-тата обиколка Дейвиз успя да поеме лидерството, но спря твърде интензивно и излетя в чакъла на 6-ия завой. Това даде възможност на Рей и Сайкс да оглавят класирането, а до тях се доближи и Джулиано. В крайна сметка Рей пресече първи финалната линия, оставяйки Сайкс на 0.819 секунди. Пред собствена публика подиумът без проблем допълни Хейдън, който остана на 12.296 секунди пасив, а топ 5 оформиха Михаел Ван Ден Марк (Honda Racing) и Алекс Лоуъс (Pata Crescent Yamaha).

Сравнително по интересно този уикенд бе състезание №2. Том Сайкс поведе от пол-позишън и водеше първите няколко обиколки, след което предаде лидерството на състезателя на Ducati Давиде Жулиано. Точно тогава обаче надпреварата бе прекратена с червен флаг, заради мерки за безопасност във връзка с падане на Павел Шопек на завой №6. Всъщност пилотът на Team Toth бе третият паднал пилот до момента, като преди това инциденти претърпяха Михаел Ван Дер Марк и Алекс Де Анжелис. В допълнение на това, Леон Камие също прекрати състезанието, но този път поради технически проблем. 

При рестарта на надпреварата Сайкс отново поведе, но този път Ducati-тата явно бяха в кондиция и няколко секунди след това Жулиано го изпревари и пое водачеството. И докато Жулиано се опитваше да се справи със Сайкс, вторият пилот на Kawasaki Джонатан Рей предприе решителен ход и „с един куршум уби два заека” на шикана Corkscrew, минавайки отпред. Последва страхотна битка между дуото на „зелените”, когато Рей направи грешка и излезе от пистата на един от завоите. Настоящият шампион успя да се върне в играта и се опита да навакса от 10та позиция, но проблеми с мотора го накара да спре отново.
Отпред борбата за първа позиция се пренесе вече между Сайкс и Жулияно, които спретнаха яка игра на котка и мишка и зарадваха публиката, движейки се в рамките на половин секунда един от друг. В същото време обаче към двойката се намеси и Чаз Дейвис, който след лош старт в неделната надпревара, все пак успя да достигне водещата група в последните 5 обиколки, атакува Жулияно и се оказа без проблем на второто място. Пак на шикана Corkscrew обаче Дейвис „отвори” доста широко траекторията и позволи на Жулияно да стартира втори последната обиколка.

В крайна сметка след изпълненото с екшън състезание победата в Гран при на САЩ грабна Том Сайкс, а Жулиано, който пропусна да го изпревари в последните метри, остана втори на 0.209 секунди. Подиумът с 0.786 секунди пасив допълни Дейвис.

След Гран при на САЩ временен лидер в Световния Супербайк шампионат продължава да бъде Джонатан Рей с актив от 368 точки, но Сайкс го доближава бързо, като в момента има 322. На третото място е Дейвис с 260 точки. Първенството ще се рестартира след близо два месеца и половина на 16-18 септември с Гран при на Германия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:15 1
+ 0
- 0
sffsdf13810
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.