29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

WSBK: Отново двоен триумф за Джонатан Рей в Холандия

Четвъртият кръг на Световният Супербайк шампионат (WSBK) предложи поредния екшън и два незабравими състезателни дни с много битки, неочаквани изпреварвания и в крайна сметка един и същ победител. Въпреки усилията на своите опоненти, Джонатан Рей (Kawasaki Racing Team) бе ненадминат през целия уикенд и грабна победите след две драматични състезания.

Стaрт I

Съботната надпревара за Гран при на Холандия държеше феновете със затаен дъх от старта до финала, като до последно победителят не беше ясен. Съотборникът на Рей Том Сайкс потегли от полпозишън и поведе групата, плътно следван от настоящия шампион. Двамата натрупаха преднина и се откъснаха от другите състезатели. На четвъртата обиколка победителят в предишния кръг Час Дейвис (Ducati) се доближи драстично до двете Kawasaki-та, като изпревари първо Рей, а след това и Сайкс и пое лидерството. В този момент се разрази страхотна битка за второто място между Рей, Сайкс и Михаел Ван дер Марк.

В обиколка номер 12, Рей атакува Сайкс и го изпревари на комбинацията завои точно преди последния шикан. Сайкс опита да контраатакува, но спря твърде късно, качи се върху бордюра и загуби контрол върху предницата на мотоциклета. Така Сайкс се оказа на земята и на практика състезанието за него приключи. След като той бе изваден от играта, борбата за първото място продължи между Рей, Дейвис и Ван ден Марк. „Magic Mike”, както е известен Михаел Ван дер Марк предприе атака и успя да изпревари, и Рей, и Дейвис 8 обиколки преди финала, но веднага на следващия тур в завой номер 3 падна, което сложи край и на неговото иначе страхотно състезание. Това остави хилядите фенове по трибуните в шок, защото точно след излизането на Марк на първо място изглеждаше, че няма да има кой да го задмине.

Така в последните обиколки Джонатан Рей и Час Дейвис се захапаха в битката за първо място, като в крайна сметка Рей пресече първи финалната линия, а Дейвис и Ники Хейдън допълниха подиума.

Старт II

Неделната сутрин започна с малко по-хубаво време, като слънцето се опитваше да прокара лъчите си през облаците, увиснали над TT Assen Circuit. Мечтите на състезателите от клас Superbike за състезание на суха писта обаче не се сбъднаха, след като дъждът заваля по средата на надпреварата в категория Supersport и буквално я прекрати.

Стартът бе повторение на вчерашния ден, като Сайкс и Рей поведоха групата, следвани плътно от Час Дейвис (Ducati), Михаел Ван ден Марк и Ники Хейдън (Honda). 

След спирането на дъжда условията на пистата бързо се промениха, което даде възможност на пилота на Milwaukee BMW Джош Брукс да излезе начело, следван от Хейдън, Рей и местната звезда ван дер Марк.

Впоследствие пистата започна все повече да изсъхва, което накара Рей и Сайкс незабавно да сменят гумите за мокро със сликове, а на следващата обиколка същото направи и Ван дер Марк. Така лидер на надпреварата стана пилотът на Pedercini Лукас Махиас, но много бързо Рей и Сайкс си върнаха лидерството.

До края на надпреварата промяна нямаше и Рей пресече първи финалната линия, следван от Сайкс.

След двете уникални победи в Холандия Джонатан Рей затвърди позицията си на лидер в класирането на Световния Супербайк шампионат със 181 т. пред Час Дейвис – 136 и Сайкс – 122. Следващият старт от WSBK е в края на април на пистата “Енцо и Дино Ферари” в Имола.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:23 1
+ 0
- 0
sffsdf9950
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.