29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

2000 "коня" и 345 км/ч: запознайте се с Toyota Land Speed Cruiser

На изложението за тунинг автомобили SEMA в Лас Вегас, Тойота събита погледи с едно уникално творение - Toyota Land Speed Cruiser. Машината, базирана на Ленд Крузър 200 серията на японския всъдеход е далеч от проходимостта с която е известна, но за сметка на това може да разплаче всеки драг маниак с бруталната си мощност от цели 2000 конски сили и максимална скорост, присъща на "пистарки" като Ferrari - 345 км/ч.

Под капака на Land Speed Cruiser се намира иначе обичайният 5,7-литров V8 бензинов агрегат на Toyota, който в стандартната си версия разполага с 381 конски сили. Инженерите на компанията, обаче, са го напомпали до над 2000 (словом: две хиляди!!!) "кончета”, с помощта на два турбокомпресора Garett с размер на волейболни топки. За да устиска на чудовищната мощност, общо взето всеки един детайл по всъдехода е бил подсилен или заменен.

Така, въртящият момент се предава към колелата чрез специално подготвена скоростна кутия на известната компания ATI Performance Products. Джипката е получила също усилена рама, радикално снижено окачване, усилени спирачки и аеродинамичен пакет, който да пооправи аеродинамиката с коефициент на тухла на могъщата Тойота. Като час от този пакет, например, е използването на камери на вратите, вместо стандартните огледала за обратно виждане.

Благодарение на всичките модификации, Toyota Land Speed Cruiser е способен да развие нечуваните за стандартен SUV 345 км/ч максимална скорост, въпреки теглото си от 2,7 тона. От Тойота дори са монтирали специален охладителен резервоар в двигателния отсек, в който може да се сипва лед при пистови надпревари, за да помогне да се доставя хладен въздух за по-добра работа на мотора.

Сред останалите доработки по чудовището са специалните брони, абсолютно равния защитен под на купето и големи лети джанти с нископрофилни спортни гуми. Наред с Toyota Land Speed Cruiser, на SEMA японците ще представят иоще няколко екстремни концепции, сред които специална Corolla, състезателен пикап Tacoma TRD, модифицирана версия на купето 86, както и готов за бой Prius G, който може да атакува пистови завои по-добре от Dodge Viper и Chevy Corvette.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:01 1
+ 0
- 0
sffsdf18001
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.