19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Aston Martin и Red Bull показват как трябва да изглежда хиперколата на 21 век с AM-RB 001

Проектът на главния технически директор на Red Bull Racing Ейдриън Нюи е едно от най-впечатляващите творения, които сме виждали от доста време насам

Когато преди 20 години Гордън Мъри се се нагърбва със създаването на McLaren F1, резултатът е изумителен. Иновативният за времето си хиперавтомобил не само поставя световен рекорд за скорост, а просто пренаписва правилата за това какво е възможно в света на четири гуми. Ето защо сега сме толкова въобушевени, че друг инженер от Формула 1 отделя поглед от болидите и се насочва към шосейна кола и то каква.

AM-RB 001 e проект на техническия директор на Red Bull Racing Ейдриън Нюи. За осъществяването му "червеният бик" ще съюзи сили с Aston Martin, а очакванията надминават границите на разумното.

Това, което виждате на снимките, не е изцяло готовият продукт, но доста се доближава до него. Нюи е направил своята магия що се отнася до аеродинамиката, оставяйки значителна свобода на дизайнера на Aston Martin Марек Райман. AM-RB 001 изглежда уникално и дори това определение да се използва твърде често, то в случая наистина е на място. Особено погледната отпред, колата не причила на нещо, което изобщо би се приближило до асфалт, различен от писта, но това е изумителното - съвместното усилие на двата големи бранда ще роди шосеен автомобил. 

Шосеен, доколкото има право да се движи по обществените пътища и закичен с регистрационна табела. Всичко друго ще е съпоставимо със света на състезателните автомобили. Засега знаем, че машината ще се задвижва от атмосферен V12, свръзан към разработена от Нюи трансмисия. Точните спецификации са неясни, но конските сили най-малко ще съответстват на теглото на колата в килограми. С други думи съотношение 1:1, точно като One:1 на Koenigsegg. Вероятно за целта ще се използва някаква хибридна система.

0-100 км/ч? Никой не знае. Максимална скорост? Същият отговор. Няма никакви числа около динамиката на новия модел, само една свръх амбициона цел - пистовата версия, разработена на базата на AM-RM 001, да може да обиколи "Силвърстоун" за същото време като кола от клас LMP1. 

Няма яснота и около броя автомобили, които ще бъдат направени. За шосейната версия числото варира между 99 и 150, докато още по-бързият пистов модел ще бъде ограничен до само 25 единици . Производството ще започне през 2017 г., а доставките - в началото на 2018 г. Не питайте за цена, не знаем и не искаме да знаем. Ще бъде колосална. 




Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 1
+ 0
- 0
sffsdf13357
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.