20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

BMW Group с голямата награда в „Двигател на годината“ 2015

Освен цялостната победа, баварците са с три отличия в отделни класове

BMW Group е големият победител в тазгодишната класация „Двигател на годината” (International Engine of the Year Award). С две победи в отделни класове и с цялостна награда е отличено задвижването на BMW i8. В своя клас първо място заема и двигателят на BMW M3 и BMW M4.

Задвижването на BMW i8 печели победа в съответния клас за своя BMW TwinPower Turbo трицилиндров бензинов мотор. Втората победа в класа за най-добър „нов двигател“ е за цялостното задвижване на BMW i8. Тази комбинация между електрически и бензинов двигател е отличена и с голямата награда. В категорията двигатели с работен обем от 2,5 до 3,0 литра победата е за M TwinPower Turbo - редовият шестцилиндров бензинов двигател на BMW M3 и BMW M4.
Класацията „International Engine of the Year Award“е учредена през 1999 година. От тогава 66 победи в съответните класове и цялостни отличия са заслужени от двигатели, разработени за модели на BMW Group. Най-добрите двигатели в множеството категории се определят от специализирано жури, в което тази година са включени 65 автомобилни журналисти от 31 държави. Отличените от тях победители получиха наградите си на 17 юни 2015 година по време на специализираното изложение „Engine Expo“ в Щутгарт.

Трицилиндровият двигател с вътрешно горене на BMW i8 развива 231 к.с. и задвижва задните колела. Електромоторът със 131 к.с. подава мощността си към предните колела и черпи енергия от високоволтова литиево-йонна батерия, която се зарежда от конвенционален контакт на енергопреносната мрежа. Тази специфична, разработена и произвеждана от BMW Group Plug-in хибридна система позволява както чисто електрическо шофиране с пробег до 37 км и максимална скорост от 120 км/ч, така и изживяване от шофиране на автомобил с двойно задвижване. По-мощният от двата двигателя задвижва задната ос в комбинация с електрически Boost на хибридната система. Спринтът от 0 до 100 км/ ч отнема 4,4 сек. Измереният в ЕС тестови цикъл за Plug-in хибридни автомобили среден разход на гориво на BMW i8 е 2,1 л/ 100 км плюс 11,9 кВтч електроенергия, съответната стойност на СО2 емисиите е 49 г/ км.

M TwinPower Turbo редовият шестцилиндров бензинов двигател на BMW M3 и BMW M4 се отличава с уникална за турбодвигатели пъргавина, както и линейно разгръщане на мощността в много широк диапазон от обороти, комбинирани с уникален звук. Технологията M TwinPower Turbo осигурява максималния въртящ момент в много широк оборотен диапазон. Това е комбинирано с особено висок коефициент на полезно действие и много добра ефективност.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:37 1
+ 0
- 0
sffsdf705
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.