20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българската тунинг компания Vilner празнува 20 години с уникален Shelby Mustang GT500

Пълното наименувание е дълго - Vilner’s 20th Anniversary Shelby Mustang GT500 Super Snake, но проектът го заслужава, защото това е една от най-специалните и знакови коли излизали от ателието, по няколко причини. Една от тях е, че това е първият автомобил, който носи металното печатно клеймо „Vilner Studio 20 Years Anniversary“, първата кола от серия специални изпълнения, свидетелстваща за 20-те години опит, вещина, майсторство и постоянство на Art Studio Vilner.
 
 Внимание е отделено дори на самия печат, който е отлят от алуминиева сплав използвана в самолетостроенето, след което е детайлно фрезован за да обозначи този значим юбилей и автомобил. Именно вниманието към детайла е причината Vilner не само да съществува вече две десетилетия, но и да е на нивото, което е в момента.
 


 Но, към колата послужила за база на проекта. Това е най-бруталното изпълнение на Ford Mustang правено някога - 2013 Shelby Mustang Super Snake. Тук говорим за 5,8 - литров V8, пълнен от механичен компресор Kenne Bell с водно охлаждане, който стоварва върху задните гуми масивните 747 к.с. Самият мотор генерира колосалните 850 к.с. и 830 Нм. Този автомобил е наистина специален, 57-ят от общо 500 произведени някога от Shelby American. Това е абсолютното въплъщение на първоначалната идея на Карол Шелби – огромен, мощен V8 в компактно купе, тогава A/C Ace, която се превръща в A/C Cobra. Тук купето не е толкова компактно и е с тегло 1782 кг, но масивните параметри на мотора приравняват ситуацията. Силна база за Vilner.

 В интериора непроменени остават единствено сребристият панел на таблото, лостчетата на вратите и топката на скоростния лост. Всичко друго получава „20th Anniversary“ внимание, като обаче оригиналната плочка със серийния номер е оставена непокътната. Респект към произхода. Повърхностите са покрити основно с бежова кожа, черна алкантара и лакиран карбон. Дори кутията на кормилната колона е облицована с алкантара, както и конзолата на трансмисията, част от корите на вратите и седалките. Последните са получили нова „Shelby GT500 Super Snake” бродерия, а над нея – карбон за отворите за спортните колани. Въпросната бродерия е изпълнена в червен цвят, който се повтаря от предпазните колани, ивиците на седалките, контрастиращите шевове по корите на вратите и таблото, както и от централния маркер на волана.


 
Любопитен метод е приложен при облагородяването на някой от твърдите повърхности в купето. Чрез така нареченото флокиране, Vilner са пременили подлакътникa, А-колоните - включително и показателите за налягането на горивото, маслото и на компресора, разположени на лявата колона - пластмасовите повърхности в багажника, субуфера и дори жабката. Ефектът е изключително фин, като същевременно подобната на кадифе повърхност е и изключително износоустойчива.

Има обаче и неща, които не могат да се видят от снимките. Като например екстензивната програма по обезшумяване на Vilner’s 20th Anniversary Shelby Mustang GT500 Super Snake. Екипът е положил специални панели и подложки на ключови места по купето, така че да превърне салона в значително по-комфортно за пътуване място, същевременно обаче допускайки добрите тонове на 5,8-литровия мотор, компресора и изпускателната система.

 И накрая, като истинска синьокръвна компания за доработка на лусозни автомобили, от Vilner са довършили поръчката със две специални чанти - подарък за собственика и неговата дама. Бежова кожа, контрастни шевове, червена бродерия с логото на Super Snake и карбонови катарами, тези полезни аксесоари няма как да бъдат по-подходящи за този наистина специален автомобил.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:20 1
+ 0
- 0
sffsdf11245
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.