29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакарският камион Renault Sherpa MKR разцепи летище Лесново (галерия и видео)

Състезателният супер камион MKR Renault Sherpa се превърна в сензацията на изложението TRUCK EXPO 2017, което се провежда от 1 до 3 юни на пистата в Лесново. Само преди месец болидът триумфира в Morocco Desert Challenge, като в ръцете на именития пилот Мартин Ван Ден Бринк се превърна в един от най-успешните в света в момента, като спечели етапни победи в последното издание на рали "Дакар" и Silk Way Rally и прави още по-сериозна заявка за следващия сезон.

Renault CBH (Sherpa) 2016 Dakar edition е разработен на базата на Renault CBH 4x4 с кабина CBH 871. Зад него стои ситуираният в Чехия екип на MKR Technologies с главен конструктор германецът Марио Крес, който работи в тясно сътрудничество с топ инженерите на Renault Trucks. Двигателят Renault DXI13 търпи редица модификации, има работен обем от 12,8 л, 6 цилиндъра, мощност от 1080 к.с. с въртящ момент 4700 Nm и турбо двустепенна система с максимално налягане от 5,2 бара. Максималната скорост е с ограничение от 140 км/ч. Камионът е оборудван с предна и задна ос AxleTech International и спирачки Meritor. Теглото му е 9,2 тона.

Renault Sherpa показа възможностите на своите 1080 к.с. (и около 5000 Нм!!!) на пистата в Лесново. Пилот на камиона бе българинът Петър Стойнев, който вече почти 20 години е част от екипа на MKR Technologies, като се занимава с логистиката на тима и е шоу-пилот на болидите по време на фирмени събития. Подробно интервю с Петър, както и представяне на машината ще може да прочетете в следващия брой на списание OFF-road.BB.

Освен най-мощният, MKR Renault Sherpa е и най-ценният експонат на международното изложение. С всички направени подобрения и тунинг стойността на болида надхвърля 1,5 млн. евро, като само комплектът амортисьори се оценява на 100 хил. евро. “Знаем, че рали-рейдът има традиции във вашата страна, познаваме някои от състезателите ви. Радваме се, че заедно с Renault Trucks България успяхме да осъществим тази среща с феновете на пистата в Лесново”, сподели Марио Крес.

Сред феновете на рали спорта бяха и заместник-министърът на транспорта Ангел Попов и председателят на парламентарната комисия по транспорт Халил Летифов, които се убедиха лично във възможносите на MKR Renault Sherpa със скоростни обиколки на пистата в Лесново.

Отборът на MKR Technologies залага и на още един модел на Renault Trucks - Renault K520 4x4. Този рали камион също записа топ представяне на Morocco Desert Challenge, като завоюва сребърния медал. На щанда на Renault Trucks на изложението в Лесново посетителите могат да видят и серийните камиони от гама К за строителство и транспортни задачи извън пътя, които са в основата на състезателната машина. Те ще могат да тестват и възможностите на Renault T – Камион на годината 2015.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:44 1
+ 0
- 0
sffsdf25787
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.