25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Депутат поиска забрана на колите с десен волан у нас

Депутатът Георги Кадиев внесе проект за закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, в който поиска да бъде забранена регистрацията на автомобили с десен волан у нас.

В профила си в социалната мрежа Фейсбук, Кадиев припомни последния случай на катастрофа с фатален изход, причинена от микробус с десен волан. Става въпрос за случая при който на 1 август, на столичния булевард "Ломско шосе" микробус с десен волан прави непозволен обратен завой, при което се сблъсква с мотоциклетист, който загива.

Депутатът от партия "Нормална държава" споделя, че от КАТ не дават официална информация колко катастрофи и загинали хора има заради инциденти с автомобили с обратен волан. "Но всички съзнаваме, че при тях видимостта е по лоша и вероятността от ПТП е по-голяма", заявява Кадиев.

В мотивите за проекта за закон, изменящ и допълващ ЗДП, Кадиев посочва следното:
"Всяка година ставаме свидетели на множество пътно-транспортни произшествия, причинени от ППС, които не са пригодени за движение съобразно пътните условия в България. Една от основните причини са колите с десен волан, който сериозно ограничава видимостта и увеличава риска от ПТП. Рискът от произшествия е още по-голям в затруднени условия за придвижване и при изпреварване. Това налага вземането на мерки от страна на институциите, за да гарантират сигурността при движение по пътищата".

Според Кадиев, само от началото на 2015 г. медиите са съобщили за над 10 случая на катастрофи с участие на автомобили с десен волан, включително тази на "Ломско шосе".

Законопроектът цели да се забрани регистрацията на коли с обратен волан у нас, като това, според Кадиев, не противоречи на европейските изисквания за свободно движение на хора. Забраната нямало да се отнася до преминаващи през страната ни коли с десен волан, а само за регистрацията им у нас.

Ограничение или пълна забрана за регистрация и движение по пътищата на коли с обратен волан, според депутата, имало в 16 страни, сред които Словакия, Полша, Хърватия и Сърбия.

Допълваме, че Европейският съд отхвърли въведените от Полша и Литва ограничения, така че смятаме, че и тук нещата ще отшумят бързо и по същия начин. Все пак, у нас политиката на институциите неофициално толерира пазара на употребяваните автомобили, а именно там са проблемите с десните волани. 



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:13 8
+ 0
- 0
sffsdf14793

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:06 7
+ 0
- 0
sffsdf14793

Рейтинг :
10.08 2016 в 01:44 6
+ 1
- 0
Чета мотивите, къде е проекта? "Основния" проблем не е това, проблема е в неспазването на закона и и възможността да се отървеш с "почерпка". Това е. Десния волан може и да е част, но не основа.

Рейтинг :
09.08 2016 в 20:48 5
+ 4
- 4
Значи ако желая да си купя автомобил с дясна дирекция, защото нямам друг избор, понеже този модел е произвеждан единствено и само така. Някаква пиявица, която краде от държавната хазна и от моите данъци, които си плащам редовно, ще ми каже че не мога. Само защото се е сетила, че малко преди избори трябва да измисли нещо, за да покаже че й "пука" за народа. Колко по-сериозни неща има, които трябва да бъдат засегнати. Нека направят статистика с проценти от катастрофите с участие на десен и ляв волан. Поредното малоумие с което държавата ми казва кое е по-добре за мен. Не благодаря аз сам знам кое е най-добре за мен.

Рейтинг :
09.08 2016 в 18:16 4
+ 7
- 4
Аз карам автомобил с десен волан в България от 5 години.Нямам нито едно проишествие.Катастрофите стават заради водача,а не заради автомобила.Какво е съотношението на катастрофи с десен и с ляв волан.Тоя идиот защо не опита да забрани и автомобилите с ляв волан.Тъп политик.
+ 6
- 4
Попе, популизъм е разрешаването на колите с десен волан защото е една възможност за по-малко пари да караш по-голяма кола. Като гледам такива коли са основно джипове или по-висок клас автомобили. Но че са опасни и рискови на пътя мисля никой не спори. Естествено, че за убийството в Надежда вината си е на водача направил забранен завой. Но по-опасно според мен е изпреварването с такъв автомобил - той трябва да се изнесе почти целия в нарещната лента докато има видимост за пътя пред него.

Рейтинг :
09.08 2016 в 18:09 2
+ 4
- 5
Опасно е с десен волан,защото особено ниските автомобили нямат видимост и са рискови.А като видя спортна кола с десен волан се чудя как шофира изобщо.Ами вдигнете данъка им на такива коли,както и гражданската отг и самите собственици ще ги спрат от движение
+ 21
- 6
Дай им на тия да забраняват. Десния волан му виновен на маймуняка че направил забранен завой.

Не че десния волан не е простотия у нас ама забраната е чист популизъм какъвто от Кадиев нямаше смисъл да излиза.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.