25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Електрическият Lucid Air идва скоро, ще бъде с рекорден пробег

Още с представянето си като концепция през 2016 година, електрическият Lucid Air обещаваше да е много сериозна машина. Сред основните акценти на компанията Lucid Motors бяха феноменално голям пробег, отлични технически характеристики и сериозни нива на лукс и комфорт. А целта, естествено, бе детрониране на Tesla, по-конкретно на Model S от титлата "лидер при електромобилите".

Съвсем скоро, след голямо забавяне, се очаква най-накрая да дебютира и серийната версия на седана на Lucid. А това, което ще видим, определено трябва да притесни Илън Мъск и ко. И тук не говорим само за дизайна, който изглежда по-добре от този на Model S, нито за предимства като по-добрата аеродинамика (коефициент от 0.21 спрямо 0.24 при Tesla S).

Основният коз на новия Lucid Air ще бъде огромният пробег с едно зареждане на батериите. Блокът на акумулаторите, използван при новия модел е с капацитет 130 kWh - доста отгоре на Tesla Model S, при която максимумът е 100 киловатчаса. Този голям капацитет ще осигури на Air пробег от цели 832 км (517 мили).

Цитираният по-горе пробег е базиран на изчисления по методите на американската пътна агенция ЕРА. Последната все още не е тествала модела и подобни цифри не могат да се потвърдят от властите. Тестове, обаче, са направени от независимите експерти на компанията FEV, която стриктно се осланя на стандартите на правителствената служба.

Все пак, очаква се тестовете в реални условия и пробегът на новия Air в ръцете на потребителите да покажат с до около 20% по-ниски показатели. Въпреки това, при подобен вариант пробегът на седана на Lucid би бил повече от внушителен - над 650 километра с едно зареждане. Което отново го противопоставя успешно на Tesla Model S.

Ако се чудите, защо от Lucid са толкова фиксирани върху конкурента на Tesla, отговорът е семпъл: босът на младата компания Питър Роудинсън е бившият главен технолог на Model S. И явно в новото си отроче иска да доразвие и подобри идеите и технологиите, залегнали в успеха на модела на Tesla.

Очаква се новият Lucid Air да бъде доста по-луксозен и динамичен от моделите на конкурентите. Машината ще е и по-скъпа от Model S, а също така ще се произвежда в по-ограничен тираж. Споменавайки производство, заводът на новата компания съвсем скоро ще бъде завършен. Очаква се първите доставки към клиенти да започнат през пролетта на 2021 г.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:09 1
+ 0
- 0
sffsdf37286
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.