19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Електрическият Opel Ampera-e минава 400 км на един заряд (снимки)

Звездата за Opel на тазгодишното издание на автомобилното изложение в Париж ще е електрическата Ampera-e, с която немците смятат, че отстранили най-големия недостатък на електромобилите - ниският пробег. Новото попълнение на марката от Рюселсхайм може да минава над 400 км с едно зареждане на батериите си.

Opel не пропускат шанса да покажат колко по-добро е това постижение от възможностите на конкуренцията и се хвалят с това, че бият BMW i3 с 33 кВтч батерия, който изминава 300 км от контакт до контакт, Nissan Leaf с 250 км, Renault Zoe с 240 км и Volkswagen е-Golf със 190 км максимален пробег на един заряд. Голямото число е записано при тестове по европейски цикъл, а в реални условия то спада около и над 300 км.

Моделът е дълъг 4,17 м, има място за петима и багажник с обем 381 литра. За да това бъде възможно и да не се пилее пространство, всички 288 литиево-йонни батериите с общ капацитет 60 кВтч са поместени в под. Мощността от 204 к.с. и максималният въртящ момент 360 Нм позволяват ускорение до 50 км/ч за 3,2 секунди, а от 80 до 120 км/ч - за 4,5 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 150 км/ч, за да не страда пробегът.

Една от ключовите функции на Ampera-e e, че може да зарежда своите батерии по време на движение. При връщане на педала на газта в нормалния режим Drive електромоторът започва да работи като генератор, възстановявайки енергията. Спирачният момент и зареждането се увеличават в режим Low, а за максимален ефект може да се използва режим Regen on Demand. При превключване на Low/Regen on Demand регенеративният ефект е толкова отчетлив, че няма нужда от използване на спирачка, освен при аварийно спиране. При такова шофиране с един крак в условия на натоварен трафик пробегът се увеличава с до 5% в сравнение с режим Drive.

Новата Ampera-e разполага с най-новото поколение инфотеймънт системи IntelliLink и с Opel OnStar система за персонална комуникация и мобилни услуги, която осигурява Wi-Fi за до седем устройства на борда. Системите IntelliLink са съвместими с Apple CarPlay и Android Auto, което позволява на пътниците да свързват съдържанието на смартфона си с електромобила.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:09 1
+ 0
- 0
sffsdf16385
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.