20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Електрическият SUV Nissan Ariya идва с 4x4 и 500 км пробег

Nissan Ariya - първият електрически кросоувър на японската компания, отбеляза глобалната си премиера на събитие в Йокохама. Моделът е в стил крос-купе, като предлага новата електрическа 4х4 система на производителя, наречена e-4ORCE, няколко версии и куп иновации.

Ariya ще се предлага в общо 5 различни варианта, в зависимост от задвижването и капацитетът на батериите. Последните ще бъдат с две опции - 63 или 87 kWh, като пробегът с едно зареждане ще е от 360 до 500 км, в зависимост от типа батерия и дали версията ще е с един или два електромотора.

При моделите с предно задвижване, този с по-малката батерия ще е с мощност на електромотора от 217 конски сили, а с по-голямата - 242 к.с. И в двата случая максималният въртящ момент е 300 Нм. При машините с два електромотора и e-4ORCE, мощността ще е съответно 278 или 305 к.с. Налична ще е и върхова модификация e-4ORCE Performance, която ще постига солидните 394 "кончета". При нея (както и при по-конвенционалния 4х4 модел) въртящият момент ще е 600 Нм.

Системата e-4ORCE, по думите на компанията, е духовен наследник на интелигентните 4х4 системи при конвенционалните модели на марката. Двата електромотора работят в идеален синхрон, за да доставят необходимата тяга по прецизен и бърз начин. Тягата може да вариа от 50:50 разпределение към двете осди до 0:100 към някоя от тях при нужда. Системата ще може да предвижда траекторията на автомобила и да прави интервенции, като прилага независимо управление на спирачките на всяко от четирите колела.

Версиите с предно предаване са с максимална скорост, ограничена на 160 км/ч, а тези с 4х4 - на 200 км/ч. Топ моделът Performance ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди. Режимите на задвижване на електрическия SUV са стандартен, спортен и еко, а при e-4ORCE има и допълнителен за движение при снежни условия

Nissan Ariya е получил и обновена система ProPILOT за асистирано шофиране. Тя е свързана с навигацията и може да регулира скоростта според ситуацията на пътя и ограниченията. Системата ще може да открива свободни паркоместа и сама да паркира автомобила, но производителят отбелязват, че подобна функция няма да е налична за всички пазари.

Що се отнася до дизайна на Ariya, той следва визиите на представения миналата година едноименен концепт, както и на концепцията IMx, показана две години по-рано. Както вече споменахме, силуетът е в модерния напоследък стил "SUV-купе". Светлините са много подобни на тези при прототипите, както и предната решетка. На последната е емблемата на Nissan, която е осветена с 20 LED диода. Броят им символизира периодът от години през който японската компания променя логото си.

Салонът на новия кросоувър е сравнително семпъл и изчистен. Акцент са двата дисплея - на приборното табло и на мултимедията, разположени един до друг. На мястото на физическите бутони има сензорни такива, за контрол на функции като климатик, отопление на стъклата и т.н. Водача може да разчита и на цветен проектор върху челното стъкло, който показва данни от приборното табло и навигацията.

Все още няма информация за цените на новия електромобил. Първоначално, Nissan Ariya ще стъпи на родния японски пазар, към средата на 2021 година, а по-късно ще се отправи към Европа, Северна Америка и останалите пазари.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:10 1
+ 0
- 0
sffsdf37151
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.