18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ето го електрическия Mercedes-Benz EQA

Новият кросоувър е GLA на ток

Mercedes-Benz представи серийната версия на електрически кросоувър EQA. Новият модел е дълъг 4463 мм и с междуосие от 2729 мм, което го позиционира като екологична алтернатива на компактния SUV GLA на германската марка.

Първата версия на модела се нарича EQA 250, като се задвижва от електромотор на предната ос с максимална мощност от 190 конски сили и въртящ момент от 375 Нм. С тази компановка ускорението от 0 до 100 км/ч става а 8,9 секунди, а максималната скорост е 160 км/ч.

Новият модел разполага с батерия с капацитет 66,5 киловатчаса, която осигурява пробег с едно зареждане до 426 км по цикъла WLTP и 486 км по вече остарелия протокол NEDC. Акумулаторният блок от 200 клетки може да се зарежда на станции с мощност до 100 kW, където "пълненето от 10 до 80% отнема около половин час.

На по-късен етап се очаква и по-мощна версия с два електромотора и 4х4 задвижване. Очаква се тя да е със системна мощност от 272 конски сили и да може да измине над 500 км с едно зареждане на батериите. Подробности за този модел от Mercedes обещават да дадат в скоро време.

Що се отнася до дизайна, той донякъде комбинира този на конвенционалния GLA (чиято архитектура, но силно модифицирана, използва) и на представения по-рано електрически EQC. Стандартно машината се предлага с 18-инчови колела, а опционално могат да се поръчат и такива с диаметър до 20 инча, като са предвидени различни цветове и визуални акценти.

В салона, новият Mercedes EQA доста напомня на конвенционалния модел, но, разбира се, има различни детайли, които да напомнят, че става въпрос за електромобил. Сред последните е специализираното дигитално инструментално табло, което показва специфични функции за електрическото задвижване.

В базовото оборудване влизат диодни фарове, регулируеми седалки, електрически отварящ се багажник, мултимедийната система MBUX и др. Налице е и пълен пакет системи за безопасност и асистиране на водача.

Производството на EQA ще бъде в заводите на Mercedes в Ращад (Германия) и китайската столица Пекин. Базовата цена стартира от 39950 евро без ДДС в Германия (47 540 с данъка), но клиентите ще могат да се възползват от различни екологични инициативи - в родината си, електромобилите са със субсидия от 6000 евро, а още 3000 отстъпка дава и Damiler.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:07 1
+ 0
- 0
sffsdf38015
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.