23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ето го електрическия SUV Skoda Enyaq iV (галерия и видео)

Skoda официално представи първия си електрически кросоувър. Наречен Enyaq iV, моделът ще се предлага в 5 различни версии, като обещава пробег с едно зареждане до 510 км.

Skoda Enyaq iV е конструиран на модулната архитектура за електромобили МЕВ на Volkswagen Group. С дължината си от 4669 мм е малко по-къс от седана Octavia, а междуосието му е 2765 мм. Електромобилът е висок 1879 мм и широк 1616, което според чехите го прави просторвн колкото конвенционалния им SUV Karoq.

Общо 5, както споменахме ще са задвижващите варианти на новия Enyaq. Той ще се предлага с един (на задната ос) или два електромотора (4x4), с различни мощности и различен капацитет батерии.

Базовият Enyaq 50 iV е с мощност 148 конски сили и въртящ момент от 220 Нм. Батерията му е с капацитет 55 kWh и позволява пробег до 340 км по новия WLTP цикъл. Следва Enyaq 60 iV, с мощност на електромотора от 180 к.с. и 310 Нм. Пробегът е до 390 км с батерията 62 kWh.

Вариантът с най-голям пробег е Skoda Enyaq 80 iV. При него, максималната мощност е цели 304 конски сили, а въртящият момент е 310 Нм. Батерията с капацитет 82 kWh позволява пробег с едно зареждане от 510 км, като на 125-киловатова зарядна станция може да се "напълни" до 80% за 38 минути.

Новият електрически кросоувър предлага и две версии със задвижване на четирите колела. И двете са оборудвани с най-голямата, 82-киловатчасова батерия. По-базовият 4х4 е Enyaq 80x iV, който предлага комбинирана мощност на двата електромотора от 265 к.с. и въртящ момент от 425 Нм. Върховата е Enyaq RS iV, постигаща 306 конски сили и 460 Нм. И при двата модела максималният пробег с едно ареждане е 460 км.

Skoda Enyaq RS iV е и най-бързата в гамата на кросоувъра. При нея, максималната скорост е 180 км/ч (при останалите е 160), а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6,2 секунди.

Като цяло, дизайнът на новия електромобил е доста приятен, като съчетава настоящия дизайн на чешката марка с някои изключително собствени черти. Линията на купето е доста "изтеглена", като това, освен визуални ползи, е довело и до прагматични - коефициентът на съпротивление е 0.27, което спомага и за големия пробег на версиите с най-мощната батерия.

Skoda Enyaq iV ще се предлага с колела с размер от 18 до 21 инча. Любопитното е, че базовите джанти са стоманени 18-ки. Предвидени са общо 9 цвята на каросерията, а светлините са LED във всяка една версия. Задните светлини пък предлагат анимация, която се активира при доближаването на водача към колата или като си тръгва.

Салонът на новия модел може да се персонализира в 9 различни пакета, плюс допълнителни индивидуални "екстри". Акцент в купето е 13-инчовия дисплей (опционален) на мултимедийната система, който е най-големия до момента при Skoda.

Сигурността и асистирането на водача са поверени на системите Proactive Crew Protect Assist и Travel Assist. Първата действа при риск от катастрофа или преобръщане, като затяга коланите и автоматично затваря прозорците. Втората пък комбинира асистенти като адаптивен круиз контрол, помощ при движение в трафик и маневриране в тесни пространства и др. Налично е и автоматично дистанционно паркиране.

Доставките на новия Skoda Enyaq iV започват догодина. Първа на пазара ще е специалната серия Founders Edition. Тя ще е в тираж от 1895 бройки (по повод годината на основаването на компанията. Стартовата цена на модела е 40 400 евро.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:08 1
+ 0
- 0
sffsdf37374
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.