25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ето го хибридния джип Kia Niro

На започналото автомобилно изложени в Чикаго, световната си премиера отбеляза хибридният кросоувър Kia Niro. Моделът, който се присъединява към нарастващата електрифицирана гама на корейците, не е първият хибрид на марката, но е първият модел, разработен изцяло от нулата специално за хибридна система.

Наречен от компанията Hybrid Utility Vehicle (HUV), Kia Niro се присъединява към електрическия SOUL EV и Optima Hybrid в гамата EcoDynamics. Моделът е позициониран над по-компактния Soul, редом със Sportage и под 7-местния всъдеход Sorento.

Дизайнът на ековозилото е атрактивен, напомнящ за този на Sportage, но с големи разлики спрямо него. Наречен от KIA "Un-Hybrid", дизайнът на всъдехода е определено силен, агресивен, но не чак толкова, колкото в другите кросоувъри на марката и общо взето типичен за класа автомобили, в който е позициониран. Купето е широко и с нисък профил, надвесите са къси, линията на покрива е издължена, а колесните арки са масивни.

За задвижването на Kia Niro се грижи така наречената паралелна хибридна система, включваща 1,6-литров бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, малък електромотор и 1,56-киловатчасова литиево-йонна батерия. Комбинираната система позволява на кросоувъра да постига максимална мощност от 146 к.с. и въртящ момент от 265 Нм. Макар да няма официални данни за разхода, слуховете спрягат комбиниран от около 5,6 л / 100 км. Засега, джипчето ще се предлага само с предно задвижване, но се очаква и версия с 4х4 система, както и плъгин-хибриден вариант.

От Kia са пестеливи и на информация за интериора, но можем да видим трилъчев мултифункционален волан, лъскави бели акценти в кабината, високотехнологичен инструментален панел, както и информационно-развлекателна система UVO3 със 7-инчво дисплей, поддържаща Android Auto и Apple CarPlay.

Разработчиците на модела са се фокусирали върху минимизирането на шума, вибрациите и други негативни реакции, за да подобрят максимално комфорта. Така, Kia Niro е екипиран с акустично предно стъкло, модифицирани тампони на мотора и специални полуоски. За максимална горивна ефективност, Kia Niro е снабден със системата Eco Driver Assistance, която използва навигацията и автопилота, за да предвижда топографията на релефа и да менажира потока на енергия, определяйки дали е по-добре инерцията на колата да зареди батерията или автомобилът да ускорява в комбиниран режим.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:28 1
+ 0
- 0
sffsdf7002
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.