29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ето го новото Peugeot 208, вече и като електромобил (галерия и видео)

Изцяло новото поколение на хечбека Peugeot 208 отбеляза своя глобален дебют. И то революционно - успоредно с конвенционалната версия, на пазара излиза и иззцяло електрическа, наречена Peugeot e-208.

Естествено, електрическият Peugeot e-208 е по-интересен затова започваме с него. Мъникът се задвижва от електромотор с мощност 100 kW (136 конски сили) и постига 260 Нм въртящ момент. С едно зареждане на батериите, електромобилът може да измине до 340 км според новия цикъл WLTP.

Батериите са под пода, което е позволило да се запази обема на багажника и да се постигне нисък център на тежестта. Зареждането от домашен контакт става за 16 часа, а от стенна зарядна станция - между 5 и 8 часа, според капацитета й. В режим на бързо зареждане, 80% от капацитета на батериите се запълва за половин час.

Водачът може да избере един от три режима на движение: Eco (максимален пробег), Normal (ежедневно шофиране) и Sport (активиране на пълната мощност, позволяваща ускорение до 100 км/ч за 8 секунди). e-208 разполага и със система за рекуперация на енергията, работеща в два режима.

Що се отнася до конвенционалния Peugeot 208, той ще се предлага за момента с избор между един бензинов и един дизелов двигател. В първия случай, задвижването е поверено на 1,2-литров трицилиндров PureTech с три варианта на мощността - 75, 100 или 130 к.с. В най-базовата версия агрегатът работи с 5-степенна механична скоростна кутия, а в по-мощните - с 6-степенна "ръчка" или 8-степенен автоматик.

Дизеловата опция е поверена на 4-цилиндровия BlueHDi с максимална мощност от точно 100 конски сили. Той ще се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия. На по-късен етап някои от двигателите ще се сдобият с 6-степенен автоматик, който ще замени 8-степенния.

Новото Peugeot 208 и електрическата му версия са конструирани на платформата CMP (e-CMP) на PSA. Благодарение на архитектурата, хечбекът е по-лек с около 50 кг от предшественика си. Дизайнът представлява доста сериозна еволюция, с по-агресивни форми и може да доловим нотки както от флагмана 508, така и от актуалните кросоувъри на французите.

В салона виждаме обновена версия на i-Cockpit, който в по-високите нива на оборудване ще предлага 3D инструментален панел, който симулира холограми и разполага надписи и картинки по-близо или по-далеч от водача. Мултимедията също е нова, като предлага триизмерна навигация, връзка със смартфони чрез Android и Apple приложенията, а диагоналът на екрана е 5, 7 или 10 инча според нивото на оборудване и избраната опция.

На пазара, новото Peugeot 208 и e-208 ще е през есента, а дебютът пред публика е в началото на март, на автосалона в Женева.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:15 1
+ 0
- 0
sffsdf34648
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.